Amenoreja

Amenoreja predstavlja ekstremni oblik oligomenoreje, kada dolazi do privremenog (> 90 dana) ili potpunog izostanka menstrualnog krvarenja. Postoji više podela amenoreje, najpraktičnija je podela na primarnu amenoreju (pacijentkinja nije niti dobila prvu menstruaciju) i sekundarnu amenoreju (pacijentkinja je dobila prvu menstruaciju).

Primarna amenoreja označava izostanak prve menstruacije do punih 16. (18.) godina. Uzroci mogu biti u nivou hipotalamusa, hipofize, jajnika, materice ali i u ekstragenitalnim prije svega metaboličkim i endokrinim poremećajima. Kod sekundarne amenoreje osim fiziološke amenoreje tokom detinjstva, u trudnoći, za vreme dojenja i u postmenopauzi, najčešći uzroci su opša oboljenja (tbc, karcinomi, imunološke bolesti), poremećaji u funkciji jajnika (PCOS, tumori jajnika, prijevremena insuficijencija), poremećaji drugih endokrinoloških organa (hipertireoza, dijabetes) kao i odstupanja u funkciji hipotalamusa i hipofize.

Da bi se ustanovila amenoreja potrebno je izvršiti detaljan ginekološki i ultrazvučni pregled s hormonskim analizama: bazalni hormonski status uz funkcionalne testove. Vrlo često je temeljnu dijagnostiku potrebno dopuniti s histeroskopijom i laparoskopijom, te kariotipizacijom (hromozomskom analizom).

Lečenje

Kod svih formi ovarijske disgeneze koje idu s niskim rastom potrebno je razmisliti o primeni hormona rasta od 9. godine života. S završetkom rasta u ovim slučajevima sledi hormonska dopunska. Dodatna terapija koju će prepisati lekar preporučuje se pre svega zbog zaštite od osteoporoze, do najmanje 52. godine života, kada i nastupa prirodno menopauza.

Kod sekundarnih amenoreja potrebno je svakako pokušati definisati i odstraniti uzrok poremećaja. U lečenju i dijagnostici primenjuje se gestagenski test.

Svaki vid lečenja odrediće vaš ginekolog. Ukoliko imate iste ili slične probleme obratite se ginekologu za pomoć.