Vodič za uživanje u letu

Leti sve postaje opuštenije, pa i odluke, zato nam u septembru stigne veći broj pacijentkinja sa neželjenim trudnoćama, polnim bradavicama, infekcijama klamidije i bakterijskim vaginozama.

Na jesen ginekološke ordinjacije su pune pacijentkinja sa neželjenim trudnoćama, polnim bradavicama, infekcijama klamidije i bakterijskim vaginozama. Zato je bolje da se o ovome pričamo u junu/julu da bismo na jesen imali manje problema. Sa toplim danima sve postaje opuštenije: odeća, ponašanje, odluke. Odlaskom na bazene i more menjaju se okolonosti, imunitet pada pod uticajem sunca i važno je da na vreme smanjimo rizike.

Prezervativi, pre svega

Prvi podsetnik za leto je: u vašoj letnjoj opremi neka se nađe i prezervativ. To vas delimično može spasiti i od pojave polnih bradavica (koje se osim polnim odnosom prenose i polnim kontaktom) i možda velikog stresa koji donosi neplanirana trudnoća. A ako se desio propust, setite se da imate 72 sata vremena da sprečite posledice. Što se tiče infekcija promene sekreta ili upale mokraćne bešike koje se javljaju leti za veliki broj žena su neizbežne.

Vaginalni probiotici kao preventiva

Ukoliko se promeni uobičajna kiselost vagine, a leti se to često dešava, nastaju i tegobe. Lagana odeća, nošenje veša od sintetičkih materijala, kupanje u bazenu i boravak u mokrom kupaćem kod nekih žena su dovoljan faktor rizika za pojavu upale bešike ili neugodnog sekreta. Srećom, ove probleme možemo izbeći preventivom. Ako se kiselost vagine značajno promeni, to je pogodna podloga za razvoj gljivica. Ta infekcija nije opasna po zdravlje kao mnoge druge, ali zna da ima neprijatne simptome poput svraba i pojave promenjenog sekreta koji postaje beo i gust. Ovaj problem se lako rešava i preparati za ovaj tretman su dostupni u apotekama, bez lekarskog recepta. Postoje vaginalete i vaginalne kreme koje možemo nositi sa sobom na letovanje, za svaki slučaj. A da biste smanjili rizik od pojave gljivica, leti bi bilo dobro redovno koristiti vaginalne probiotike koji predstavljaju odbranu vagine od mogućih infekcija. Ovaj tretman će imati pozitivne efekte čak i na nastajanje infekcije klamidijom, koja je teže izlečiva, jer se kod nje mešaju neke osobine virusa sa uobičajnim osobinama bakterija.

ginekologija leto perinatal

Upala mokraćne bešike

Sledeći čest problem leti je upala mokraćne bešike. U bešici i urinu skoro uvek postoje neke bakterije i kriterijumi za lečenje i upotrebu antibiotika u svetu su se drastično promenili, jer je česta i nekontrolisana upotreba antibiotika ostavila globalno teške posledice i stvoreni su novi sojevi bakterija koje ne reaguju na poznate antibiotike. Leto je posebno rizično zbog visokih temperatura, plivanja u bazenima i boravka u vlažnim kupaćim kostimima. Da sprečite upalu bešike, temperaturu i uzimanje antibiotika, najbolje je da se posle svakog ulaska u bazen istuširate, ako ste posebno osetljijvi promenite donji deo kupaćeg kostima. Tuširanje posle izlaska iz bazena je neophodno ne samo da biste sprečili infekciju, već zbog velike koncentracije hlora i drugih dezinfekcionih sredstava koji loše utiču na kožu, pa i na samu vaginu. Za kupanje u moru pravila su opuštenija, jer je morska voda čistija i nepogodna za razvoj bakterija. Danas ima puno prirodnih napitaka koji sprečavaju razvoj bakterija. Ako se ne setite da koristite nešto od toga, ne zaboravite da je unos dovoljne količine tečnosti, vode i biljnih čajeva odlična preventiva. Zbog toplog vremena veća je potreba za tečnošću, a mi to često zaboravimo.
Takođe, leti su sve infekcije češće: upala grla, pojava stomačnih virusa, crevne infekcije zbog upotrebe neispravne vode. Svaka od ovih infekcija ostaviće posledice i na vaginalni sekret, ali tu je pravilo da lečite primarnu infekciju i da odmah započnete primenu vaginalnih probiotika, pa će posledice biti manje ili ih neće ni biti.

Recept za opuštenost

Da bi nam jesen bila opuštena posle dugog toplog leta, evo sažetog recepta:

  • Prezervative uvek imati kod sebe i nema izgovora za njihovo nekorišćenje.
  • U torbicu sa lekovima spakujte vaginalete za dezinfekciju vagine i vaginlani probiotik.
  • Ma koliko da vas mrzi, posle svakog kupanju u bazenu istuširajte se.
  • Obaveza svakog letnjeg dana je unos dovoljne količine vode, ako ste na putu neka vam je to flaširana voda.
  • I naravno, ne zaboravite da je, ako vam se desio propust, hitna kontracepcija daleko bolja od abortusa.

Ovo nije puno pravila i obaveza. Ako ih se budete pridržavale, leto će biti nezaboravno zbog doživljaja i provoda, a ne zbog problema koji će vas sačekati na jesen.