Zakažite pregled na telefon 021/529-716, 021/520-032 ili 065/588-0000

Nazad

Kako koristiti kontraceptivne pilule?

Autor: Klinika Perinatal

Kontraceptivne piluleAko do sada niste primenjivali oralnu hormonsku kontraceptivnu terapiju, bilo bi dobro da se pre uzimanja kontraceptivnih tableta svakako posavetujete s lekarom.

Većina oralnih kontraceptivnih pilula sadrži u pojedinačnom pakovanju 21 tabletu, koje kod većine preparata nose oznaku dana u nedelji ili brojeve od 1 do 21. Ukoliko je menstruacija redovna i normalnog krvarenja, kontraceptivne tablete se počinju uzimati prvi dan menstruacije i tada je kontraceptivna zaštita prisutna od prvog dana uzimanja tableta. Ako su menstruacijska krvarenja obilna, onda je bolje započeti s uzimanjem kontraceptivnih tableta tek 5. dan menstruacije. Oralni kontraceptivi mogu naime, u ovom slučaju pojačati intenzitet i trajanje menstrualnog krvarenja ukoliko se s njihovim uzimanjem započne prvi dan menstruacije. Ako ste sa kontraceptivne tablete počeli uzimati 5. dan ciklusa, puna kontraceptivna zaštita je prisutna tek od sledećeg, drugog ciklusa uzimanja kontraceptivnih tableta.

Ako su kontraceptivne tablete iz vašeg pakovanja označene danima u nedelji, tada se ravnajte prema danu kada ste dobile menstruaciju. Na primer, ako je prvi dan menstruacije sreda, započnite kontracepciju uzimanjem tablete s oznakom sreda. Ako su tablete označene brojevima, tada naravno započinjete s uzimanjem tablete koja nosi broj 1. Nastavite s uzimanjem tableta koje slede u pravcu koji vam pokazuje strelica. Nakon što uzmete poslednju, 21. tabletu, sledi sedmodnevna pauza, kada se javlja krvarenje.

Krvarenje obično nastupa 2 do 3 dana nakon što ste uzeli poslednju tabletu. Nakon tih nedelju dana počnite sa sledećim pakovanjem istoga dana u nedelji kao i sa prethodnim pakovanjem. Znači, ako ste počeli s uzimanjem kontracepcije prvi dan menstruacije, a koji je bio sreda, tada ćete i pauzu započeti u sredu nakon 21. tablete. S novim pakovanjem tableta započinjete ponovo u sredu, nedelju dana nakon što ste uzeli zadnju tabletu iz prethodnog pakovanja, a nevezano za krvarenje koje se javlja u pauzi. Preporučuje se uzimanje tableta u isto doba dana, ± 2 sata. Ako ste se držali pravila uzimanja, zaštita od neželjene trudnoće uključuje i sedmodnevnu pauzu dok ne počnete sa novim uzimanjem tableta.

Postoje samo dva moguća razloga za smanjenje njihove efikasnosti:

 • povraćanje ili vrlo jak proliv tokom prva 4 sata od uzimanja tablete. U tom slučaju pratite uputstva kao da ste propustili tabletu.
 • pri uzimanju nekih vrsta antibiotika, barbiturata, lekova za lečenje epilepsije. U tim slučajevima ginekolog će vas posavetovati o primeni kontraceptivnih tableta.

Ako ste zaboravili uzeti tabletu i od poslednje tablete ste napravili pauzu manju od 12 sati, "zaboravljenu" tabletu je potrebno uzeti čim se setite. Sledeću tabletu uzmite u njeno uobičajeno vreme, bez obzira na to što ste "zaboravljenu" tabletu uzeli isti dan. Uzimanje ostalih tableta nastavite na uobičajeni način. U ovom slučaju je kontraceptivna zaštita očuvana tokom ciklusa.

Ako ste zaboravili uzeti tabletu i od poslednje tablete ste napravili pauzu dužu od 12 sati, kontraceptivna zaštita u daljem ciklusu nije osigurana, odnosno postoji mogućnost da ostanete trudni, ako se ne pazite. I u ovom slučaju "zaboravljenu" tabletu treba uzeti čim se setite, a tablete nastavljate da uzimate dok ne potrošite sve iz kutije, radi očuvanja ciklusa. Istovremeno primjenjujte dodatne načine kontracepcije (kondom, spermicidi).

Ako ste izgubili jednu tabletu, uzmite sledeću. Jedina razlika će biti da će vam ciklus biti jedan dan kraći (20 + 7).

Šta uraditi ako:

 • Uzimate druge lekove: Obavestite lekara o lekovima koje već uzimate kada vam lekar prepisuje kontraceptivne tablete. Takođe, svakom lekaru koji vam propisuje neki drugi lek recite da uzimate kontraceptivne tablete.
 • Ste rodili: Za vreme dojenja ne preporučuje se uzimanje oralnih kontraceptiva koji sadrže estrogene jer mogu uticati na količinu i sastav mleka.
 • Putujete: Pobrinite se da sa sobom ponesete dovoljan broj pakovanja kontraceptivnih tableta, u zavisnosti od trajanja putovanja. Kod promene vremenske zone, ne zaboravite da uračunate vremensku razliku i pomerite uzimanje tableta. Problem može nastupiti ako putujete u vremensku zonu gde se "povećava" broj sati, odnosno sat pomerate unapred. Pri tome se tableta mora uzeti toliko sati ranije od uobičajenog vremena, za koliko ste unapred pomerili vaš sat.
 • Se pojavi krvarenje tokom uzimanja kontraceptivnih tableta: Normalno je da se krvarenje ("abrupcijsko" krvarenje - krvarenje usled oduzimanja hormona) javlja u periodu od 21. do 28. dana (kada se ne uzimaju tablete). Tokom prvih nedelja uzimanja kontraceptivnih pilula, moguća su krvarenja u vreme uzimanja tableta, pri čemu se najčešće radi o oskudnom krvarenju ili smeđem iscetku. Takva krvarenja ili iscedak ne predstavljaju ništa ozbiljno, već su rezultat prilagođavanja organizma. Zato nastavite s uzimanjem tableta kao i obično. Ukoliko se javi obilno krvarenje, posavetujte se s ginekologom. Ukoliko niste u isto vreme uzimali druge lekove, a javilo se krvarenje, kontraceptivna zaštita je i dalje očuvana. Ali, ako ste uzimali antibiotik i uz antibiotsku terapiju dolazi do probojnog krvarenja, tada je kontraceptivna zaštita oslabljena i u ovom slučaju je potrebno koristiti dodatnu zaštitu.
 • Želite preći s jednog na drugi preparat: Ukoliko vaš novi preparat sadrži istu ili veću količinu estrogena, možete jednostavno preći na drugi preparat: nakon što ste popili 21 tabletu prethodno uzimanog kontraceptiva i nakon uobičajene sedmodnevne pauze, počnite uzimati svoje nove tablete. Ali, ako želite preći na preparat s nižom dozom estrogena, tada novi preparat započinjete uzimati 22. dan ciklusa, dakle bez sedmodnevne pauze i nakon što ste popili 21 tabletu prethodno uzimanog kontraceptiva.
 • Izostane krvarenje: Ako ste uzeli sve tablete u odgovarajuće vreme, verovatno niste trudni. Nastavite s redovnim uzimanjem kontraceptivnih tableta. Ako se krvarenje ne pojavi i nakon dve pauze uzastopno, uradite test za trudnoću za svaki slučaj, pa se obratite lekaru za eventualnu promenu preparata.
 • Želite pomeriti mesečni ciklus: Da bi kontraceptivna zaštita ostala očuvana, ciklus možete skratiti najviše za dva dana i to tako što ćete izostaviti dve poslednje tablete. Ukoliko ciklus želite produžiti jednostavno nastavite uzimati tablete iz sledećeg pakovanja i to onoliko dana koliko želite produžiti ciklus. Ovo pravilo važi samo za jednofazične preparate (sve tablete su istog izgleda i boje u pakovanju). Ako su tablete u vašem pakovanju različite boje, onda se radi ili o tricikličnom (tri boje) ili dvofazičnom (dve boje) preparatu. U tom slučaju, ako želite produžiti ciklus, nakon 21. dana uzmite tablete samo iz poslednje faze!

Kada se trebate obratiti lekaru?

Lekaru biste se trebali obratiti u slučaju:

 • sumnje da ste trudni,
 • imate obilna menstrualna krvarenja,
 • stalne jake glavobolje,
 • planiranu operaciju,
 • bolove u grudima,
 • jak svrab.

Komentari  21

 • Jokicaa

  01 apr

  Da li je legravan siguran vid kontracepcije ako se koristi po uputstvu?
 • Top
 • Jokicaa

  01 apr

  Kada pijem lek legravan, u pauzi od 7 dana dobijem krvarenje, da li to sigurno znaci da nisam trudna? Pozdrav!
 • Top
 • Klinika Perinatal

  02 apr

  Draga Jokicaa,
  Nijedan vid kontracepcije nije 100% siguran. Legravan ako uzimate po uputstvu je siguran vid kontacepcije i pojava krvarenja u pauzi gotovo uvek znači da vam ta kontraceptivna metoda odgovara i to znači da gotovo sigurno niste trudni.
  Puno Vas pozdravljamo
 • Top
 • JOVANA 992

  26 apr

  Pocela sam da pijem pilule legravan 18og dana ciklusa jer mi je ginekolog prepisao tad i nije napomenuo da sacekam prvi dan ciklusa. Sta da radim sada? Da li da nastavim da pijem? 
 • Top
 • Klinika Perinatal

  29 apr

  Draga Jovana 992,
  Ukoliko nemate krvarenje popite kutiju do kraja, stim što kontracepcija nije adekvatna. Potom,  nakon 7 dana pauze,  osmi dan počinjete novu kutiju i nastavite da pijete po shemi 21 dan pijete/7 dana pauza.
  Puno Vas pozdravljamo
 • Top
 • Tacaa

  12 maj

  Ja sam popila kontraceptivnu tabletu sedmi dan u sedmodevnoj pauzi (trebala sam poceti u ponedeljak, popila sam je u nedelju). Da li to nesto menja ili utice na ciklus? I mogu li da nastavim da pijem tablete?
 • Top
 • Klinika Perinatal

  13 maj

  Draga Tacaa,
  Nemate razloga za brigu nastavite da ih pijete dalje redovno, to što ste počeli dan ranije nije problem.
  Puno Vas pozdravljamo
 • Top
 • Tacaa

  13 maj

  Hvala najlepse. :)
 • Top
 • Maja123

  17 jul

  ZAvrsila sam sa pakovanje pilula od 21 dan vec treci dan nakon zavrsetka nije mi se pojavilo krvarenje. Interesuje me zasto tako jer sam uzimala pilule na vreme svakog dana u isto vreme.
 • Top
 • ljubicaglisic

  17 jul

  Zdravo,
  htela sam da pitam posto sam prestala sa dojenjem bebe htela bi da se vratim na kontraceptivne pilule koje sam pila ali trebam da dobijem za 17dana a ta menstruacija mi pada bas kad sam na moru i htela bih da je odlozim za 5 dana. kako da pocnem i kad da pijem ove pilule a da premestim menstruaciju? a pilule su Yazz
 • Top
 • Klinika Perinatal

  24 jul

  Draga Maja123,
  Normalno je da se krvarenje pojavljuje od 2. - 6. dana po prestanku uzimanja pilula. U slučaju izostanka krvarenja svih 7 dana pauze potrebno je javiti se ordinirajućem ginekologu
 • Top
 • Klinika Perinatal

  24 jul

  Draga ljubicaglisic,
  Potrebno je, ako ste ginekološki zdravi, da uzimate pilule odmah i pijete ili celu kutiju ili konačno sa poslednjim danom mora posle pauze od 7 dana nastavljate redovno po shemi.
 • Top
 • Doroteus

  12 avg

  Postovani,
   4 meseca nakon prodjaja i 2 meseca posle prestanka dojenja jos uvek nemam menstruaciju a zelim da nastavim da pijem Yaz pilule , koje sam koristila dok nisam htela da zatrudnim. Privatno sam uradila analizu krvi i koagulacionih faktora a ginekoloski pregled posle porodjaja je bio urednog nalaza. Dilema je oko toga kako da zapocnem pilulu ako nemam menstruaciju, odnosno da li je moguce zapoceti bilo kad ( naravno , racunam da necu biti zasticena prvog meseca koriscenja) . Unapred Hvala
 • Top
 • Doroteus

  12 avg

  Postovani,
   4 meseca nakon prodjaja i 2 meseca posle prestanka dojenja jos uvek nemam menstruaciju a zelim da nastavim da pijem Yaz pilule , koje sam koristila dok nisam htela da zatrudnim. Privatno sam uradila analizu krvi i koagulacionih faktora a ginekoloski pregled posle porodjaja je bio urednog nalaza. Dilema je oko toga kako da zapocnem pilulu ako nemam menstruaciju, odnosno da li je moguce zapoceti bilo kad ( naravno , racunam da necu biti zasticena prvog meseca koriscenja) . Unapred Hvala
 • Top
 • Klinika Perinatal

  13 avg

  Draga Doroteus,

  S obzirom da još niste dobili menstruaciju, preporučujemo Vam da se javite ordinirajućem ginekologu na pregled kako bi se prvo ustanovio razlog izostanka menstruacije i tek tada se možete dogovoriti za početak pijenja ontraceptivnih tableta.
 • Top
 • Meli

  21 avg

  Postovani, pijem Microgynon 7 mjeseci, svaka prva tableta mi je sa pocetnim danom "petak", ali sada mi se dogodilo da sam umjesto tablete dana "cetvrtak" u prvoj sedmici uzimanja, popila tabletu "cetvrtak" koju sam trebala popiti u zadnjoj sedmici uzimanja, je li to problem sada i sta da radim. Hvala!
 • Top
 • Jelena88

  29 avg

  Poštovani,

  4 godine sam pila tabletice za kontracepciju Jeanine. Rešila sam da prekinem i prvi put sam dobila posle 21 dan. Prvih par dana sam imala jako slaba krvarenja, ali to se sada pojačalo i traje već 9 dana. Da li je to normalno prilikom prekida korišćenja tabletica, i da li imam razloga za brigu?

  Hvala unapred.
 • Top
 • Klinika Perinatal

  01 sep

  Draga Meli,
  Microgynon tabletice su sve istog sadržaja, samo su poređane po danima radi lakšeg korišćenja, nastavite da ih pijete dalje svakodnevno, problem je jedino ako zaboravite da popijete tableticu, tada opada kontraceptivna moć te je neophodna dodatna kontraceptivna zaštita.
  Puno Vas pozdravljamo
 • Top
 • Klinika Perinatal

  03 sep

  Draga Jelena88,
  Nemate razloga za brigu, krvarenje nakon prestanka kontraceptivnih tableta može biti obilnije i duže, ali Vam ipak preporučujemo da se javite na jedan kontrolni ginekološki pregled.
  Puno Vas pozdravljamo
 • Top
 • kaca07

  08 sep

  Postovani, prosle godine sam 5 mjeseci pila legravan,i nisam imala nikakvih problema. Sad sam opet pocela da pijem , medjutim pojavio mi se kao smedji iscjedak i imam osjecaj da mi srce ubrzano radi, da li je to normalno. Hvala
 • Top
 • Klinika Perinatal

  11 sep

  Poštovana Kaca,
  Odgovor: Simptomi koje navodite zahtevaju konsultaciju ginekologa te Vam preporučujemo  da se javite istom radi dogovora.
  Srdačan pozdrav.
 • Top
Kažite nam šta mislite
 1.    
   
   
   
   
     
 2. ili nas pozovite