Činjenice u prilog hranjenja na flašicu

Kada ne bi postojale prednosti hranjenja na flašicu, niko ko je sposoban da doji ne bi se odlučio za nju. Ali postoje neke stvarne prednosti koje za neke majke i očeve one ipak preovlađuju nad koristima dojenja.

Beba je duže sita.

Adaptirano mleko se teže vari nego majčino mleko i duže se zadržava u bebinom stomaku, čime se stvara osećaj sitosti koji može trajati i više sati. Na taj način se i u vrlo ranom periodu razmak između obroka produžava na tri ili četiri sata. Pošto se majčino mleko brzo i lako vari mnoge bebe sisaju tako često da su stalno na majčinoj dojci. Ova česta dojenja nisu beskorisna, posto stimulišu proizvodnju mleka, ali mogu biti iscrpljujuća.

Laka kontrola unesenog.

Ono što mnogim majkama bude misterija u prvim danima i nedeljama posle porođaja je to da li im dete dovoljno dobija hrane dojenjem, da li dovoljno jede i koja je to količina koja im je dovoljna da se zasiti. Kada se beba hrani na flašicu ovakva i slična pitanja vam nisu misterija. Tačno znate koliko je beba uzela mleka, samim pogledom na flašicu znaćete šta vas interesuje.

Više slobode.

Ovaj način hranjenja vas ni u čemu ne sputava. Slobodni ste koliko želite da budete. Dugi noćni izlasci (ako imate voljne bake i deke da vam čuvaju bebe), večere, putovanja, šoping sve je mnogo opuštenije jer ne morate da trčite kući da biste bili tu kad beba zatraži da sisa. Mnogo više i vaš muž može učestvovati u hranjenju što nije moguće sa dojenim bebama.

Manje je zahtevno.

Majka koja je iscrpljena od teškog porođaja ne mora noću da se dodatno napreže buđenjem i dojenjem, uvek mogu da je zamene muževi ili baka koja se nađe tu da vam pomogne. Takođe, majčin organizam će se manje trošiti, ako ne mora da proizvodi mleko.

Manje ograničenja u ishrani.

Majka koja hrani bebu adaptiranim mlekom može da prestane da jede “za dvoje”. Ne mora da unosi dodatne proteine i kalcijum, a na vitamine koje je pila u trudnoći može i da zaboravi, dok majka koja doji mora da povede računa o svemu ovome. Majke koje hrane na flašicu svoje bebe mogu da puše i čak popiju negde na žurci malo više, mogu da popiju lek protiv bolova i da jedu ljuto tako da se ne brinu kakve će efekte imati na bebu. Posle prvih šest nedelja od porođaja, ona može da bude na dijeti, ali mudro, i da skine svu težinu koja joj smeta. To je nešto što majka koja doji ne može da učini sve dok bebu ne odbije od dojenja.

Hranjenje na javnom mestu je manje neprijatno.

Hranjenje na flašicu može biti obavljeno na javnom mestu bez stida i nelagodnosti. Žena koja hrani na flažicu svoju bebu nije toliko interesantna radoznalim prolaznicima koliko žena koja doji bebu. Ipak smo mi na Balkanu i takve stvari su još uvek interesantne za gledaoce, a za majku pomalo neugodne.

Izvor: www.dnevnikbebe.com