Izbacivanje noćnog podoja

Ako želite da vaša beba spava duže tokom noći, a samim tim i vi, važan korak u ovoj fazi je izbacivanje noćnog podoja.

Kada je idealno vreme da se izbaci noćni obrok

Od 6. meseca života bebama, koje lepo napreduju, nije potreban noćni obrok i one mogu tokom cele noći ostati bez hrane. Ovo je samo okvirna smernica, da vaše dete može izdržati bez hrane, ali nije uvek i za svako dete tako. Ako smatrate da je ipak za vaše dete bolje da ga podojite ili date flašicu kada se probudi u toku noći, onda je to sasvim u redu i treba da slušate zahteve vaše bebe.

Kada budete osetili da je idealno vreme za vas i vašu bebu da se noćni podoj izbaci, evo nekoliko saveta šta da uradite da bi se ovaj prelazak manje osetio.

Bebe koje sisaju

Ako vaša beba noću samo kratko sisa (manje od 5 minuta), razmatrajte da jednostavno prestanete sa noćnim podojem i umirite bebu nekim drugim načinom koji primenjujete svakodnevno (ljuljuškanje, pevušenje itd.). Možda će trebati nekoliko noći da se beba navikne na ovakvu novu rutinu. Budite strpljivi.

Ako je noćni obrok ipak nešto duži i traje kao svaki dnevni, duže od 5 minuta, možete postepeno smanjivati vreme obroka tokom 5 – 7 noći.

Evo kako to da izvedete:
  • Merite prosečnu dužinu obroka tokom noći.
  • Onda skratite noćni podoj od 2 do 5 minuta svake druge noći. Na primer, ako vaša beba obično sisa 15 minuta, hranite je 13 minuta dve noći, onda 11 minuta narednih dve noći, onda 9 minuta sledećih dve noći, i tako dalje.
  • Posle svakog prestanka podoja, umirite malo bebu svojim isprobanim tehnikama umirivanja.
  • Kada beba bude došla do 5 minuta sisanja tokom noći i kraće, ukinite podoj potpuno.

Ako smatrate da treba, možete sami smanjiti vreme podoja, na primer za 5 minuta svake druge noći.

Hranjenje na flašicu

Ako vaša beba popije 60 ml mleka tokom noći ili manje, možete prestati naglo sa noćnim obrokom i bebu umiriti svojim isprobanim tehnikama, pa je usnulu, ali ipak budnu vratite u krevetac da bi se sama uspavala.

Ako vaša beba popije više od 60 ml svake noći, smanjujte joj postepeno količinu mleka 5 do 7 noći i umirite bebu kao što stalno radite.

Evo kako ovo da izvedete:
  • Smanjite količinu mleka za 20 do 30 ml svake druge noći. Na primer, ako vaša beba obično popije 180 ml mleka, dajte joj 150 ml dve noći, zatim 120 ml, naredne dve noći itd.
  • Posle svakog ukidanja mleka, umirite bebu i spustite je budnu, ali usnulu u krevetac.
  • Kada količina uspešno dođe do 60 ml, ukinite obrok potpuno.

Možda ćete primetiti da će beba više uzimati hrane tokom dana kada počnete sa ukidanjem noćnog obroka. Ovom poboljšanju apetita trebaće još nedelju dana da se uskladi i ustali u redovnu dnevnu ishranu.