Kako odbiti bebu od dojenja

Možda prilazite vremenu kada ćete prestati dojiti, vratićete se na posao i nećete biti u mogućnosti da dojite bebu. Verovatno ste pomalo i nervozni zbog cele situacije. Bilo da se za prestanak dojenja odlučite vi ili beba, evo nekoliko saveta da ceo proces prođete što lakše.

Preporučeno je da dojite intenzivno 6 meseci, a kasnije nastavite da dojite bebu do navršenih godinu dana uz kombinaciju nemlečnih namirnica. Neke bebe moraju prestati sisati ranije zbog zdravstvenih problema, ali najbolje bi bilo da slušate savete pedijatara o dužini dojenja.

Odbijanje od dojenja je proces kada vaša beba više ne dobija mleko sisanjem. Striktno govoreći, odbijanje od dojenja počinje onog momenta kada počnete sa uvođenjem čvrste hrane i završava se kada beba potpuno prestane da sisa i pije majčino mleko.

Možda ćete odlučiti da prestanete sa dojenjem u periodu od 6 do 12 meseci detetovog života. Na primer, možda ćete želeti da prestanete sa dojenjem kada budete krenuli da radite. Možda će neke bebe prestati sa sisanjem pre nego što to vi želite, mada je ovo izuzetno retko. Nudimo vam nekoliko ideja kako da prelazak sa dojenja na običnu ishranu prođe što bezbolnije.

Počnite sa odbijanjem od dojenja
  • Počnite polako. Dobro je da pustite bebu da se prvo navikne u promeni rutine ishrane tokom dana, kao i novim namirnicama koje dobija. Takođe, treba dati vremena i vašem organizmu da smanji proizvodnju mleka. Ako je odluka za odbijanjem od dojenja vaša, a ne vaše bebe, moraćete da dodajete bebi u ishrani određenu količinu mleka i da je naučite da pije iz šolje.
  • Možete sa dojke preći na šolju ili flašicu. Ova odluka zavisi od uzrasta vaše bebe. Ako je beba stara 7 ili 8 meseci, mogla bi da nauči odmah na šolju. Prvi korak je da zamenite obrok dojenja za koji je najmanje beba raspoložena sa obrokom na flašicu, šolju ili ako je beba dovoljno stara sa kašičicom. Sledeći odbrok zamenite nakon nedelju dana.
  • Izmlazajte se ako je potrebno. Ako brzo prestanete da dojite, dojke će se verovatno puniti mlekom i biće vam izuzetno neugodno. Da biste ovo sprečili možda ćete ponekad morati da izmlazate mleko iz grudi. Izmuzite se taman onoliko koliko je potrebno da bi vam bilo lakše. Ako se previše izmlazate, stimulisaćete proizvodnju i povećati zalihe mleka.
  • Obratite pažnju na poslednji odrok tokom dana. Neke mame moraju od zamene jednog obroka dnevno postepeno zamenjivati i ostale obroke zbog količine mleka koju proizvode. Obratite pažnju na to da li posle celog dana koje protekne vi ukinete i večernji obrok i time stvorite preveliko nagomilavanje mleka u dojkama.
  • Pazite na grudvice u grudima. Pošto vaša beba prestane da sisa, možda će vam se javiti čvorići u grudima 5 do 10 dana nakon prestanka dojenja. Čvorić može ukazivati na začepljen mlečni kanal i početak mastitisa. Ako vam smeta, masirajte predeo čvorića ili izmlazajte malu količinu mleka. Ovo će smanjiti pravljenje čvorića. Ako je neki čvorić ipak bolan ili uporan, obratite se lekaru.
  • Razmislite o zameni za majčino mleko. Uzrast vašeg deteta će vam pomoći da odaberete kojim mlekom ćete zameniti majčino mleko. Bebe mlađe od 12 meseci treba da se sa majčinog mleka preusmere na adaptirano mleko, jer njihov stomak nije zreo da vari kravlje mleko. Bebe starije od 12 meseci slobodno mogu sa majčinog mleka preći na kravlje.

Dodatno vreme koje provedete sa bebom u maženju i igranju pomoći će bebi da se oseća sigurno bez dojenja.

Stvari na koje treba da obratite pažnju

Da bi odbili stariju bebu od dojenja, možda ćete morati ceo postupak sporije izvesti i postepeno promeniti detetovu rutinu. Takođe je najverovatnije da ćete se osećati tužno posle poslednjeg podoja, čak iako ste dugo dojili.

Trebaće neko vreme vašim hormonima da se vrate u normalu. Neke žene ubrzo nakon prestanka dojenja ovuliraju, dok su druge ovulaciju i menstrualne cikluse dobile nekoliko meseci nakon porođaja.

Odbijanje od dojenja i trudnoća

Bezbedno je da dojite dok ste trudni, čak iako uzimate kombinaciju pilula hormona progesterona i estrogena. Kombinacija pilula će smanjiti proizvodnju mleka.

Ako uzimate samo pilule hormona progesterona, šanse da zatrudnite se povećavaju kako se smanjuje količina dojenja. Ako želite da izbegnete trudnoću, koristite kontracepciju koju vam preporuči vaš ginekolog.