Kako početi sa nemlečnom hranom

Evo nekoliko ideja kako biste vi i vaša beba počeli sa nemlečnom hranom:

  • Probajte sa jednom namirnicom. Jabuke ili pirinčana kaša su idealan početak.
  • Počnite sa kašičicom namirnice koje ste sami odabrali. Prvo dajte samo jednu namirnicu, da biste videli da li postoje alergijske reakcije. Svaki dan povećajte količinu kašičicom sve dok vaša beba ne pojede po jednom obroku 2 supene kašike.
  • Kada beba od jedne namirnice počne da jede 2 supene kašike, možete je zameniti drugom i upoznati bebu sa drugim voćem ili povrćem. Kako se beba bude navikavala na nemlečnu hranu, gustinu kašice možete pojačavati da bude gušća.
  • Većina beba neće imati problema sa nemlečnom hranom, ali pratite znake alergije i intolerancije na određene namirnice kao što su povraćanje, dijareja ili osip. Zapamtite da se ovi simptomi ne javljaju odmah. Zato uvek nekoliko dana dajte jednu namirnicu, posle kada vidite da je beba dobro prihvatila tu namirnicu, uvedite drugu.
  • Ako vaša beba neku namirnicu ne prihvata, probajte ponovo sa njom nakom dve nedelje.

Nemlečnu hranu uvedite posle dojenja ili hranjenja na flašicu. Ne treba beba da pregladni, samim tim će biti nervozna i neće joj prijati uvođenje čvrste hrane. Dojenjem ili flašicom utolićete glad, pa će beba biti veselija da proba druge ukuse.