O snu novorođenčeta

Vaše novorođenče je programirano da spava drugačije od vas. Šta sve treba da znate o tome kako i kada spava novorođenče, nalazi se u ovom tekstu.

Kada spava novorođenče

Novorođenče će obično spavati oko 16 sati na svakih 24 sata. Novorođenče ne zna da ljudi spavaju tokom noći, a da su danju budni. Vaše novorođenče spava u kratkim intervalima od oko 3 do 4 sata tokom dana i noći.

Kada je novorođenče budno obično se hrani. Igranje u tom uzrastu je jako kratko. Posle hranjenja, vaša beba će verovatno hteti opet da spava.

Ciklusi spavanja kod novorođenčeta

Svaki put kada novorođenče zaspi, prolazi kroz cikluse dubokog i lakog sna. Mogu se probuditi na kratko tokom prelazaka sa dubokog na lakši san. U ovom periodu beba može zaplakati, ili se trzati, meškoljiti i kenkati. Ciklus do prelaska sa dubokog na lakši san traje kod novorođenčeta oko 40 minuta.

Prerano rođene bebe imaju problema da zaspe i spavaju lakšim snom oko 80% vremena koje provedu u snu. Bebe rođene u terminu spavaju polovinu vremena u dubokom snu.

Noćno spavanje i buđenje

U prvih nekoliko meseci, novorođenče se često budi dva do tri puta tokom noći zbog obroka. Između prvog i trećeg meseca, broj noćnih buđenja opada i periodi spavanja kod beba su duži.

Kada beba bude imala 3 meseca, počeće da se navikava na pravilne noćne rutine i san će trajati duže bez buđenja, oko 4 – 5 sati. Ipak, mnoge bebe čak do 6. meseca traže pažnju i pomoć prilikom uspavljivnja.