Odabir zdravih namirnica

Deca unošenjem mnogo različitih namirnica u organizam dobiju sve potrebne hranljive materije koje su im neophodne za zdrav i pravilan rast i razvoj. Takođe, ovo im pomaže da steknu zdrave navike za budući život.

Zdrava hrana za decu

Povrće i voće.

Jela od raznih kombinacija voća i povrća pomažu u zaštiti organizma od svih vrsta oboljenja, uključujući i rak. Voće i povrće je takođe bogato vlaknima i vodom.

Žitarice.

Mnoge kuhinje se oslanjaju na žitarice (pasta, pirinač ili knedle). Žitarice su važan izvor energije za organizam. Žitarice sa nižim glikemijskim indeksom omogućavaju energiju organizmu koja se sporije oslobaća. Zato su ceralije kao što je integralni hleb ili testenina najčešće komponente detetove ishrane. Probajte da uvrstite više žitarica u porodični jelovnik. One pružaju bitne hranljive materije kao što su magnezijum i vlakna.

Posno meso, riba i živinsko meso.

Ove namirnice i alternativa kao što su jaja, prepune su gvožđa, cinka i vitamina B12 i proteina. Ove hranljive namirnice su neophodne deci da bi rasla. Crveno meso je posebno značajan i bogat izvor gvožđa, cinka i vitamina B12. Riba je odličan izvor omega 3 masnih kiselina, koji pomažu u razvoju mozga.

Mlečni proizvodi.

Mlečni proizvodi su bogati kalcijumom, koji gradi čvršće kosti.

Zašto je važno da jedemo raznovrsnu hranu

Dokle god deca jedu raznovrsnu hranu, verovatnije je da im neće nedostajati važni vitamini i minerali. Takođe je manja verovatnoća da će jesti namirnice koje su štetnije. Lakše će dete prihvatiti i jesti zdravu hranu ako mu ponudite raznovrsna jela i namirnice još od najranijeg uzrasta.

Jedan od načina da podstaknete raznovrsnost, interesovanje i povećate paletu namirnica u jelovniku vašeg deteta, a i cele porodice, jeste da probate kuhinje raznih zemalja.

Veganska i vegetarijanska ishrana

Deci je potrebno mnogo različitih namirnica za zdrav rast i razvoj. Tako da veganski način ishrane prilagođen odraslim osobama neće imati dovoljno nutritivnih namirnica koje vašem detetu trebaju. Možda ćete morati da nadoknađujete potrebu za vitaminima. Na primer, vitamin B12 je ključan za razvoj mozga i može se jedino naći u namirnicama životinjskog porekla.

Vegetarijanska ishrana koja uključuje jaja i mlečne proizvode, za većinu dece je odgovarajuća.

Ako ste zabrinuti za detetovu ishranu, a vegetarijanac ste ili vegan, obavezno se posavetujte sa nutricionistom.