Rutine spavanja kod novorođenčeta

Fleksibilnost je ključna reč kada se uspostavljaju rutine kod spavanja novorođenih beba.

Novorođenče provodi većinu svog vremena spavajući. Oni su programirani da spavaju u kratkim intervalima 2 – 3 sata između podoja, tokom dana i noći. Vašoj bebi će biti potrebna sva vaša pažnja tokom noći da biste je nahranili i umirili kako bi ponovo zaspala. To će otprilike trajati do 6. meseci. Neke bebe će tako i dalje nastaviti da se ponašaju.

Rutine kod spavanja mogu da variraju od bebe do bebe. Sve će zavisiti od toga kakav imate pristup ovakvim situacijama i kakav izbor napravite, kao što je gde će beba spavati (sa vama u krevetu ili u krevecu u vašoj sobi ili drugoj sobi). Neki roditelji ne žele da uspostave rutinu i prepuštaju bebi da odluči kako će i koliko spavati. Drugi smatraju da jednostavne, fleksibilne rutine pomažu njihovim bebama da bolje spavaju i imaju više sigurnosti. Definitivno, ovo nije vreme za ozbiljne i rigorozne mere. Možda ćete uvideti da vaša beba ne može da se uklopi u rutinu i da je najbolje da je pustite da ona vodi. Tokom prvih nekoliko meseci dobro je da usporite, da se upoznate sa bebom i ona da upozna vas i vaše životne navike u koje je došla i da saznate šta je to što će prijati i vama i bebi.

Obrok, igra i spavanje

Sa novorođenčetom fleksibilno je vreme spavanja, igre i hranjenja. Mnogi stručnjaci smatraju da je uspostavljanje obrasca hranjenja i spavanja za mnoge roditelje idealan način odgoja, jer znaju svaki dan da najbolje moguće organizuju svoje vreme.

Kada vam se beba probudi:
  • Ponudite joj da jede;
  • Promenite pelenu;
  • Pričajte i mazite se sa bebom;
  • Stavite bebu ponovo na spavanje kada podrigne i izbaci sav vazduh.

Tokom noći, najbolje bi bilo da sve što radite i tokom dana kada se beba probudi, radite u polumraku sobe. Nahranite bebu i samo ako je potrebno promenite joj pelenu. Nemojte se igrati ili joj puno pričati. Uradite samo onoliko koliko je potrebno da se beba umiri i ponovo vrati na spavanje.

Za male bebe igranje može biti samo mirno maženje ili na prekrivaču se opružiti i istezati joj udove. Male bebe se umore posle 10 – 20 minuta. Pratite bebine znake i signale umora i onda prestanite sa igrom i vratite je na spavanje.

Najvažnije je da pratite bebine zahteve, ali da ih uspostavite u određenu rutinu koja će se fleksibilno pojavljivati u isto vreme svakog dana.

Dnevni san

Neće pomoći bebi da bolje spava tokom noći, ako je držite budnu preko dana. Dnevni san je takođe jako važan. Ali, najbolje je da ne pustite bebu da spava duže od 4 sata u jednom intervalu. Posle spavanja bebe su gladne i potrebno je da jedu.

Hranjenje i spavanje

Uopšteno, bebama je potrebno da se hrane svakih 24 sata. Bebe će bolje spavati posle dobrog obroka.

Umirivanje

Bebama je potrebna vaša pomoć kad su uznemirene. Maženje, blago ljuljuškanje posle jela su dobar način da se beba umiri. Probajte sa umotavanjem bebe u ćebe.