Strah od kupanja

Između uzrasta od jedne i dve godine, vaše dete će se možda plašiti kupanja u kadi. Možda će se uplašiti da se ne oklizne i padne, od ulaska sapuna u oči ili samo kada vidi ili čuje vodu kako teče.

Bebe moraju da se kupaju, pa je vaš zadatak da otkrijete kako najbolje da ovo iskustvo pretvorite u pozitivno. Da biste izbegli sapun u očima, lice perite sa vlažnom krpom i tako ga ispirajte. Koristite šampon za bebe koji ne peče okice.

Bebe koje se boje da uđu u kadu ne treba prisiljavati da to urade. Možete pokušati bebu okupati u koritu ili lavoru, ali ako je bebi i to zastrašujuće, kupajte bebu sunđerom bez ulaska u kadu nekoliko meseci. Ovim ćete dati bebi vremena da prevaziđe strah. Kada budete ponovo počinjali sa kupanjem u kadi, probajte sa nekoliko centimerata dubine. Obavezno pre nego što budete otčepili kadu, izvadite prvo bebu iz nje.

Iako neki roditelji kupaju bebu svaki dan, sve dok beba ne počne da puzi po podu i aktivno se igra na istom, nema potrebe za dugačkim kupkama više od 2 do 3 puta nedeljno.