Socijalni i emotivni razvoj od 1-2 godine

Vaše malo dete se razvija svakodnevno u socijalno i emotivnom pravcu. Vaš zadatak, osim ostalih, jeste da naučite dete da izlazi na kraj sa svojim emocijama, da pomognete detetu da shvati kako drugi razmišljaju i kakve su tuđe emocije i da učite dete da pozitivno komunicira sa drugima. Ovaj zadatak postaviće čvrste temelje za budući rast i razvoj.

U uzrastu do 1 do 2 godine, vaše dete je sposobno da uči kako da prepozna i izađe na kraj sa svojim emocijama. Moguće je da će se dete obeshrabriti zbog naleta osećanja koja neće moći da shvati i razume, a sigurno će primeniti poseban način odgovora na te emocije, ujedanjem, udaranjem, vrištanjem i plakanjem. Takođe, umor i frustracija može voditi do ovakvih napada besa.

U ovom uzrastu nezavisnost vašeg deteta može varirati. Jednog minuta čućete da vam dete govori: “Ne”, na vaš predlog da opere ruke, a zatim kada opere ruke, posle upornog insistiranja da može samo, zahtevaće od vas da mu/joj obrišete ručice, čak iako im brisanje ide dobro. Ovo je samo jedan deo odrastanja. Stoga morate i to razumeti.

Emotivan razvoj
  • Vaše dete će verovatno obožavati i to pokazivati, kada su odrasli u njegovom okruženju. U ovom uzrastu, razvija se čvrsta veza između deteta i roditelja ili osobe koja čuva dete. Dete će koristiti taj odnos kao sigurnu osnovu za istraživanje sveta oko sebe. Na primer, dete će obožavati da iskopa samo rupu u pesku, ali dok to radi, verovatno će se bar jednom obratiti vama ili osobi koja ga/je čuva, ili će na kraju uspešnog zadatka podeliti sreću sa odraslima.
  • Dete će u ovom uzrastu verovatno znati svoje ime, a i koristiće reči kao što su: moje, ja, češće nego ranije. Na primer, sa ponosom će reći: “Moja mama”. Počeće da pokazuje možda previše, znake samosvesti, na primer za doručkom sakriće nešto iza leđa i pogledati kao da se srami.
  • Dete uči da pažljivo promatra tuđe reakcije i često će vas gledati u lice da bi proverilo kako se trenutno osećate. Ako pomisli da se popne uz merdevine, prvo će možda pogledati vaše lice da vidi šta vi osećate i mislite i da li odobravate, pa tek onda će pristupiti avanturističkim poduhvatima.
  • Vaše dete će u ovom uzrastu osetiti širok spektar emocija i osećanja kao što su strah, ljutnja, ljubav, frustracija, tuga, prkos i inat.
  • Dete će reagovati i izražavati svoje emocije impulsivno, jer i dalje uči kako da ih kontroliše i šta su uopšte emocije. Ovo, takođe, može vodite do napada besa, kada je dete umorno i frustrirano.
  • Vaše dete, uz vašu pomoć, može početi da koristi strategije kontrolisanja osećanja. Na primer, pokušajte da naučite dete da kada je uznemireno uzme neku igračku koja će ga smiriti, recimo čitajte zajedno knjige.
Socijalni razvoj
  • U ovom uzrastu dete postaje svesnije drugih ljudi. Obožavaće da istražuje svet oko sebe sa poznatim odraslim osobama i koristiće igru da bi se povezalo sa odraslima. Na primer, možda će obožavati da se igra skrivalice sa bakom i to će raditi svaki put kada je vidi.
  • Deca u ovom uzrastu imaju jednostavan pristup drugoj deci. U supermarketu možete očekivati da vaše dete pruža ruke drugoj deci ili da im pruža igračku koju nosi, čak iako nemaju povratnu pozitivnu reakciju.
  • Kako se vaše dete bude socijalno razvijalo možete očekivati da burno reaguje na svaku promenu raspoloženja kod druge dece. Kada drugo dete počne da plače, verovatno će i vaše dete početi.
  • Kada iskrsne konflikt sa drugim detetom očekujte impulsivne reakcije od strane vašeg malog deteta. Impulsivne reakcije mogu biti fizičke, ujedanje, udaranje ili emotivne plakanje, vikanje. Međutim, vaše dete će se ubrzo smiriti, kada odrasla osoba pomogne da se problem reši.