Mesečni razvoj dece - 17 mesec

Kako se vaše dete menja

Razumevanje vašeg deteta o svetu oko sebe raste izuzetno brzo. Na primer, ono neće više misliti da su bojice nešto lepo za jelo. Sada mogu bojama napraviti predivne škrabotine samo za vas. Mogu se igrati jednostavnih igara i mogu se duže vreme igrati skrivalice ili pokazivati delove tela kad ih vi imenujete. (Gde je bebin nos? Gde je mamin obraz?)

Dete je i dalje sigurno da krene pre nego što je potpuno sigurno na nogama. Lako će se desiti da vaše dete pogrešno proceni dubinu stepeništa ili dužinu puta koje treba da pređu nesigurne nožice do vašeg zagrljaja. Zato im dajte jedan veliki i topao zagrljaj. Upamtite da u ovom uzrast deca nisu “foliranti” i da kada se umore od šetnje to je zaista tako. Proverite sa pedijatrom da li je ispravna šema hoda i da li je potreban pregled ortopeda ukoliko do sada nije obavljen.

Kako se vaš život menja

Saznaćete da dvogodišnjaci nisu jedini koji prolaze kroz 'teške' faze. Vaše dete se može vrlo lako obeshrabriti raznim izazovima na koje nailazi i rešavaće ih plakanjem i vriskom. Ne tražite od deteta  da prestane - vreovatno oni to neće ni moći. Umesto toga budite strpljivi, pristupačni i voljni da pružite utehu, sve što je potrebno vašem detetu u datom trenutku. Vaše dete će prebroditi ovu situaciju i biće kao novo, ako ga jednostavno pustite da se samo smiri uz vašu podršku.

Savet pedijatrijskog tima Klinike Perinatal:

Držati detetu pažnju je veliki izazov. Preporučujemo Vam česte posete biblioteci. Između knjiga, CD-ova sa pričama i specijalnih aktivnosti koje organizuje biblioteka, postoji mnogo mogućnosti koje možete izabrati za vaše dete.