Mesečni razvoj dece - 22 mesec

Šta vaše dete sada može?

Vaše 21-mesešno dete će verovatno biti zainteresovano za preuređivanje nameštaja, počevši od sitnijih predmeta, koristeći svoje stolice stolove i police. Verovatno će moći da obuče neke delove odeće, da opere i obriše svoje ruke, ili da opere zube uz vašu malu pomoć.

Takođe, dete će se sve više baviti wc-om. Negde posle 18. meseca, a pre navršene druge godine, deca mogu prepoznati kada mu/joj se piški ili kaki. Možda ćete primetiti da želi da eliminiše pelene čučeći dok piški ili kaki, ili će se sakriti u ćošak kada obavlja veliku i malu nuždu. Iako vaše dete bude moglo da prepozna ove potrebe, ono možda neće biti još sposobno da koristi nošu, ali će biti sve bliže tom procesu.

Kako se vaš život menja?

Deca u ovom uzrastu uz istaživanja sveta oko sebe, pokazuju veliku tvrdoglavost kao još jednu odliku odrastanja. Poštujte detetove želje i interesovanja i probajte da to dokažete na malim stvarima, npr koji namaz da stavite na hleb za večeru ili koju majicu da obuku. Razjasnite vrlo jasno da neke stvari, kao što je ponašanje koje ugrožava bezbednost, nisu dozvoljene.

Savet pedijatrijskog tima Klinike Perinatal:

Uspostavite, i budite u tome istrajni, dnevnu rutinu kako bi se dete osećalo sigurnije. Rutine vam mogu takođe olakšati život. Ako vaše dete bude znalo šta da očekuje svakog dana, osetićete verovatno mnogo manje otpora i suprotstavljanja. Redovno obavljanje osnovnih stvari će vam olakšati, jer nećete gubiti svakodnevno vreme planirajući dan.