Saveti o ishrani dece školskog uzrasta sa anemijom

Dete školskog uzrasta nalazi se u fazi učenja, isrtaživanja i promena. Deca tada stiču znanja i veštine koje će biti od ključnog značaja za njihov dalji razvoj i uspeh, kako u školi tako i u kasnijem životu. Pravilna ishrana, uključujući adekvatan unos gvožđa je vrlo važna za razvoj deteta i učenje. Nedostatak gvožđa, kao i anemija uzrokovana njegovim nedostatkom može imati trenutne kao i dalekosežne posledice na detetov rast i razvoj. Roditelji mogu biti od velike pomoći preuzimanjem jednostavnih koraka da do toga ne dođe.

Procenjuje se da u Srbiji ima mnogo dece školskog uzrasta koji imaju nedostatak gvožđa. Često je razlog tome neadekvatna ishrana, a ređe zdravstveno stanje. Treba naglasiti da se kod dece svih socijalnih kategorija, kao i dece sa prekomernom telesnom težinom može razviti malokrvnost usled nedostatka gvožđa.

Zašto je gvožđe važno?

Kod dece školskog uzrasta nedostatak gvožđa ne predstavlja samo nelagodnost, umora i pospanosti. Nedostatak gvožđa može uticati ne samo na detetov rast i razvoj, već i na uspeh u školi. Čak i pre nego što se razvije anemija, nedostatak gvožđa može utcati na nedostatak pažnje, smanjene reflekse, kao i smanjenu sposobnost učenja kod dece i adolescenata.

Nedavne studije rađene u Velikoj Britaniji pokazuju da nedostatak gvožđa uzrokuje i lošije rezultate na standardizovanim testovima iz matematike i opšteg znanja (koji na velika vrata stižu i u naše školstvo). Po ovim studijama, nakon korekcije gvožđa (uvođenjem gvožđa kao terapije i primene određenog načina ishrane), svi ovi rezultati su poboljšani. Srećom malim koracima u prevenciji i saradnji pedijatra i roditelja, anemija se kod dece lako koriguje i poboljšanje je odmah primetno.

Nedostatak gvožđa se javlja kada u organizmu postoji manjak deponovanog gvožđa. On ne mora da se simptomatski ispolji i često nije prepoznat, ali svakako zahteva korekciju u smislu ishrane i boravka na svežem vazduhu. Anemija uzrokovana nedostatkom gvožđa je stanje koje se razvija kada postoji smanjena količina gvožđa koja sprečava telo da produkuje dovoljan broj zdravih crvenih krvnih zrnaca. Zapravo, crvena krvna zrnca se priozvode čak i kada postoji manjak gvožđa, ali s vremenom smanjene količine usporavaju ovaj proces i dolazi do klinički (simptomatski) ispoljene anemije.

Preporučene vrednosti gvožđa za decu školskog uzrasta

Uzrast (godine) Unos gvožđa(mg/day)
4 - 8 10
9 - 13 8
14 - 18
  • 11 dečaci;
  • 15 devojčice;

 

Šta možete kao roditelj da uradite u sprečavanju malokrvnosti kod Vašeg deteta?

Postoji nekoliko jednostavnih koraka koje možete da preduzmete u prevenciji malokrvnosti. Pravilna ishrana koja uključuje meso, (crvena, tamna mesa su naročito bogata gvožđem), pasulj, sočivo, povrće tamno zelene boje (blitva, kopriva, brokoli, spanać) kao i povrće i voće crvene boje, namirnice bogate C vitaminom (koji je potreban za apsorpciju gvožđa), boravak na svežem vazduhu, kao i kontrolisan unos mleka siromašnim gvožđem.

Nedostatak gvožđa se primetiti tokom rutinskih, sistematskih pregleda. Ako Vaš pedijatar sumnja na malokrvnost, zahtevaće jednostavanu analizu iz krvi (proveru broja crvenih krvnih zrnaca, količinu hemoglobina, gvožđa). Simptomi često nisu primetni u početku, ali kako anemija napreduje, tako se i javljaju umor, iscrpljenost, bleda koža, ubrzan rad srca, razdražljivost, smanjen apetit, vrtoglavice, kao i problemi sa otežanim učenjem ili popuštanje u školi.

Kako se leči nedostatak gvožđa?

Ukoliko Vaše dete ima anemiju prouzrokovanu nedostatkom gvožđa, osim terapije koju odredi pedijatar, potrebno je i korigovati ishranu. Nipošto dete ne lečite suplementima bez nadzora pedijatra, jer prekomerne doze gvožđa uzrokuju ozbiljne probleme i oštećenja.