Prekomerna telesna težina kod dece

Na redovnom pregledu u savetovalištu pedijatar uvek meri telesnu težinu i visinu deteta, jer su to pokazatelji detetovog rasta i razvoja. Znaci prekomerne težine se relativno lako primete, stomačići  i butinice su buckastiji nego kod većine dece, ili je dužina pantalonica odgovarajuća, a u struku treba i broj-dva veća veličina. Deca mlađeg uzrasta nikada ne bi smela da budu na dijeti, jer će tako propustiti nutritijente koji su neophodni za rast i razvoj. Umesto dijete dozvolite detetu "da raste unutar svoje veličine". Ovo ćete najbolje postići  tako što će povećati fizičku aktivnost - najjednostavniji primer je da pustite dete da se svaki dan istrčkara na svežem vazduhu bar 30 minuta.

Deca sa prekomernom telesnom težinom često imaju loše navike u ishrani, jedu slatkiše, grickalice i piju slatke sokove ili unose previše mleka. Savetujte se pedijatrom da dete dobije personalni jelovnik koji će pomoći u snižavanju kilograma bez dijete, a zadovoljiće sve nutritivne potrebe deteta za zdravim rastom i razvojem. Naši personalni jelovnicu su izuzetno važni kako ne biste na pogrešan način pokušavali da dete “smrša”.

Prvi korak je izbaciti loše navike u ishrani (grickalice, slatkiši i sokovi), a decu upoznati sa novim ukusima kao što su voće i povrće, ponuđeno na nove i zanimljive načine ili ograničiti unos mleka, zavisno od uzrasta. Takođe, vrlo je važno i kako se roditelji hrane, pa razlog više da i vi povedete računa i poslužite kao dobar primer.