Postovanje. Moja cerka ima 7,5 godina i veoma je razvijena. Primetila sam da je pocela vise da se znoji i da znoj ima neprijatan miris. Interesuje me da li je moguce da je poceo rad hormona, da ulazi u pubertet? Sa obzirom na to da ima 7 gidina, veoma sam zabrinuta. U koliko je to slucaj, da li se to moze spreciti? Unapred hvala

Početak puberteta kod devojčica se u proseku javlja u periodu od 9 do 13 godina i prvi znak je početak porasta dojki. Nakon oko 6 meseci dolazi do pojave pubične maljavosti, a nakon 2 godine od početka puberteta i do pojave prve menstruacije. Ove vremenske odrednice naravno nisu strogo zacrtane. Važno je napomenuti da se i kod devojčica i kod dečaka polni hormoni stvaraju u pubertetu prvenstveno u polnim žlezdama (gonadama), ali manjim delom i u nadbubrežnim žlezdama i perifernim organima (npr masno tkivo je hormonski izuzetno aktivno). Oko šeste godine dolazi do "buđenja" nadbubrežne žlezde i početka lučenja androgenih hormona. Ovi hormoni u uzrastu u kojem je i Vaša devojčica, utiču samo na značajniji porast u visinu u odnosu na prethodni period ( npr prethodna brzina rasta je bila 4 cm godišnje, sada može ići i do 7,5 cm godišnje). Druge karakteristike na koje utiču ovi hormoni- pojava pubične i potpazušne maljavosti, pojačano lučenje lojnih i znojnih žlezda ( pojava akni i oštrijeg mirisa znoja) , pojavljuju se tek tokom puberteta, a samo ponekad ranije.

Neophodno je da dete pregleda endokrinolog, da bi se utvrdilo postoje li još neke sekundarne seksualne karakteristike, uraditi neke od analiza hormona i utvrditi da li je ovo samo u pitanju bezazlen porast androgena ili nešto drugo. Do tada samo savetujte devojčicu o održavanju higijene, eventualno i korišćenju blažih dezodoranasa na prirodnoj bazi.

Srdačan pozdrav od dr Slađane Kovačević, pedijatra, i Perinatal tima.