Bulumija

Bulimija se karakteriše nekontrolisanim uzimanjem velikih količina hrane (binging) i namerno izazvanim povraćanjem (purging).

Simptomi obuhvataju:
  • konzumiranje velikih količina jako kalorične hrane pri čemu osoba oseća da je izgubila kontrolu i sama se sebi gadi
  • namerno izazvano povraćanje i/ili preterano uzimanje laksativa ili tableta za izlučivanje tečnosti - što je pokušaj da se popravi šteta učinjena nekontrolisanim jelom i da se tako izbegne dobijanje na težini
  • kombinacija ograničenog jela i obaveznog vežbanja u cilju kontrolisanja težine su dominantni u životu ovakve osobe.

Osoba koja pati od bulimije obično održava telesnu težinu oko svoje normalne težine tako da je nju teže prepoznati za razliku od osobe sa anoreksijom.
Bulimija obično počinje sa striktnom dijetom u nastojanju da se smrša. Nepravilna ishrana uzrokuje umor i snažan nagon za nekontrolisanim unosom velikih količina hrane. Povraćanje nakon nekontrolisanog jela daje osobi osećaj rasterećenja ali taj osećaj je privremene prirode i ubrzo prerasta u depresiju i osećaj krivice.
Neki ljudi koriste laksative, iako nesvesni da laksativi ne smanjuju sadržaj masnoća nego samo otklanjaju vitalne elemente zastupljene u tragovima i dehidriraju telo.
Kod osoba sa bulimijom može doći do poremećaja hemijske ravnoteže u telu što može da dovede do letargije, depresije i pomućenja uma.
Osoba može silno da nastoji da prekine sa svojim navikama, ali ovakav začarani krug nekontroli samog jela (binge eating), namernog povraćanja (purge) i vežbanja kao i prateća osećanja, postaju prinuda i izmiču kontroli.