Greške koje mogu uticati na začeće

Mnogi parovi pored ogromne želje da dobiju bebu, često nesvesno prave nepotrebne greške koje i te kako mogu uticati na to kada će se ostvariti u ulozi roditelja, čak i ako je sve u savršenom redu s njihovim reproduktivnim zdravljem. Razloga je puno – od previše seksualnih odnosa, do premalo istih. Saznajte i naučite kako se vratiti na pravi put prema svom cilju – bebi!

Manjak seksualnih odnosa

Prva stvar koju možete ispraviti i koja je sigurno najzabavnija je da češće vodite ljubav. Možda mislite da, ako ne praktikujete stalno odnose, možete "sačuvati" više spermatozoida vašeg partnera ili da čekate dane ovulacije, ali grešite. Lako je propustiti plodni period, ako su odnosi ograničen samo na dane kada ovulirate, jer mnoge žene veruju da su im plodni dani onda kad zapravo i nisu. Zato samo napred - imajte odnose onoliko često koliko želite, obraćajući posebnu pažnju na nekoliko dana pre ovulacije.

Previše seksualnih odnosa

Neki parovi misle da imaju savršen koncept: što češće upražnjavaju seks, lakše i brže će zatrudneti. Ali više nije uvek i bolje. Iako seksualni odnosi uglavnom ne smanjuju potencijal spermatozoida, kako mnogi veruju, previše odnosa može izazvati probleme. Praktikovati odnose više puta dnevno, može izazvati "sagorevanje", a moglo bi se dogoditi i da par počne seksualni odnos doživljavati više kao obavezu. Takođe, kada su plodni dani u punom jeku, neko od partnera može biti nezainteresovan ili samo zasićen, što dovodi do moguće propuštene šanse.

Pretpostavke da je ženski faktor uzrok

Kada par ima mnogo poteškoća sa začećem, obično se uzrok uvek traži kod žene. Muškarci uglavnom ne žele verovati da nešto nije u redu s njima. Dovoljno je da sperma izađe i oni će pretpostaviti da su plodni. Ali naravno da to nije slučaj. Od momenta kada shvatite da nešto nije uredu, ako i posle 6 meseci intenzivnog “rada na bebi” ne dolazi do začeća, važno je da oba partnera pristupe raznim pretragama kako bi ste ustanovio uzrok neplodnosti i po mogućstvu otklonio problem.

Propuštanje ovulacije

Pogoditi tačno kada su plodni dani može biti nezgodno. Kod mnogih žena ovulacija se javlja 14 dana nakon prvog dana menstrualnog ciklusa, ali vreme pojavljivanja ovulacije ponekad varira, pa ne javlja u isto vreme svakog meseca. Takođe, mnoge žene misle da neki simptomi ukazuju na početak ovulacije. Ako dobro poznajete svoje telo, možete uočiti da se nekoliko dana pre plodnih dana vaginalni iscedak povećava. Međutim, mnoge žene ne primete te znakove, a neke ih i pogrešno protumače. Zato, umesto da nagađate, predlažemo vam da koristite ovulacijske testove koji će sa sigurnošću utvrditi kada su vam plodni dani.

Imate seksualne odnose tačno na dan ovulacije

Ako ste kupili test za određivanje ovulacije, ako proveravate svoju bazalnu temperaturu ili koristite kalendar da biste utvrdili kada su vam plodni dani, vervatno smatrate da su odnosi na dan ovulacije cilj ka uspehu, ali ponekad to znači da ste zakasnili. Nakon ovulacije, jajna ćelija čeka 12 do 24 sata da bude oplođena spermatozoidom. Ako niste pogodili kada su vam tačno plodni dani, moraćete čekati sledeći mesec ne bi li pokušali ponovo, jer spermatozoidi mogu u organizmu žene opstati od tri do pet dana. Zato je najbolje da imate odnose nekoliko dana pre ovulacije, jer ćete tako povećati šanse da ostanete u drugom stanju.

Ako koristite lubrikante

Razmislite dobro sledeći put kada poželite koristiti lubrikante, jer oni mogu negativno uticati na pokretljivost spermatozoida, kojima je svakako put do jajne ćelije trnovit i težak. Ako ih morate koristiti, probajte sa prirodnim.

Ne tražite stručnu pomoć

Nakon dva ili tri ili više meseci uzaludnog pokušavanja, mnogi parovi su frustrirani zbog ishoda koji nisu planirali. Ipak, to ne znači da odmah planirate finansijsku konstrukciju vantelesne oplodnje. Važno je da vodite brigu o vašem reproduktivnom zdravlju, redovnim kontrolama, da vodite zdrav život, zdravo se hranite i u ovom pogledu budete maksimalno opušteni. U slučaju da i dalje ne ostvarujete trudnoću i nakon 6 meseci, važno je da se posavetujete sa stručnim timom za vantelesnu oplodnju i nađete zajednički način kako da otklonite uzroke neplodnosti i ostvarite svoj cilj.

Zapostavljate opšte zdravstveno stanje

Vrlo često, kada parovi žele bebu fokusiraju se isključivo na svoje reproduktivno zdravlje zanemarujući osnovno. Važno je da obratite pažnju na vaše zdravlje uopšte, jer težinea, pušenje, strese i lekove mogu uticati na plodnost takođe. Pre nego što se upustite u ostvarivanje trudnoće, najbolje bi bilo da vi i vaš partner obavite sistematski pregled kako bi na vreme otklonili bilo kakvve probleme koji mogu uticati na plodnost.