Neophodni testovi pre vantelesne oplodnje

"Detaljno ispitivanje oba partnera neophodno je kako bi se utvrdilo da li je vantelesna oplodnja jedino rešenje za buduće parove. Dr Gordana Kozarov, šef stručnog tima za vantelesnu oplodnju novosadske klinike Perinatal, objašnjava da dijagnostika uvek počinje analizom sperme muškarca, spermogramom, kada se istovremeno obavi i spermokultura.

Vantelesnoj oplodnji prethodni niz testiranja oba partnera

- Uzorak sperme se daje posle dva do sedam dana apstinencije. Analizom sperme se utvrđuje struktura, broj, morfologija i pokretljivost spermatozoida - objašnjava dr Kozarov i dodaje da, pored pomenutih analiza, urolog može da obavi i dodatne analize kako bi se utvrdilo da li muškarac boluje od određene infekcije.

- Ukoliko postoje određene nejasnoće, ove analize se ponavljaju, šest do osam nedelja nakon početnih ispitivanja – navodi dr Kozarov.

Sve ovo prati i ispitivanje žene, ginekološkim i ultrazvučnim pregledom. Dr Kozarov objašnjava da se, tokom pregleda žene, uzima anamneza kao i da se radi ultrazvučna slika reproduktivnog trakta. Ove metode se primenjuju kako bi se isključilo postojanje anatomskih ili funkcionalnih anomalija.

- Uzima se cervikalni bris, kako bi se utvrdilo da li u organizmu postoje bakterije poput Chlamydie trachomatis, Mycoplasme hominis, Ureaplasme. Takođe, uzima se bris za Papanikolau test i radi se kolposkopija - navodi dr Kozarov. Ukoliko se nakon ovog ispitivanja ustanovi stanje koje zahteva dalja ispitivanja, radi se histerosalpingografija, ispitivanje prohodnosti materice i jajovoda. Naša sagovornica ističe da je nekada neophodno da se sprovedu pregledi kojim se utvrđuje da li u njenoj šupljini postoje promene.

- Pomenute metode su histeroskopija, kojom se uz pomoć kamere ispituje unutrašnjost grlića materice i šupljine materice, kao i laporaskopija, kojom se ispituju reproduktivni organi male karlice – objašnjava dr Kozarov.

Analiza krvi

Neophodna je detaljna analiza krvi kod žena, od drugog do petog dana menstrualnog ciklusa, a koja pokazuje nivoe hormona, testesterona, progesterona, estradiola, FSH, LH, PRL, TSH, T4 i AMH. Na ovo se nadovezuje analiza na viruse HBsAg, HCV, HIV, WDRL i TORCH, te utvrđivanje krvne grupe. Pored navedenog, neophodna je analiza antitela i Rh faktora, kod oba partnera.

Kompletan text urađen u saradnji sa www.zena.blic.rs