Kondom

Kondom je vrsta mehaničke barijerne kontracepcije koja se savetuje svim ženama kao laka, delotvorna i trenutna kontracepcija.

Kondom je kontraceptivno sredstvo izrađeno od lateksa, poliuretana, poliizoprena ili prirodnih materijala (npr. creva ovce) u tri veličine, sa ili bez rezervoara za ejakulat, a princip dejstva zasniva se na sprečavanju prodiranja ejakulata u genitalne organe žene. Pored zaštite od koncepcije, kondom je efikasna zaštita i od polno prenosivih bolesti uključujući i HIV, a do određenog stepena pruža zaštitu i od karcinoma cerviksa.

Stavlja se na muški polni organ u erekciji i sprečava ulazak sperme u genitalne organe partnera eliminišući  mogućnost začeća, ali i prenosa veneričnih oboljenja. Prednosti ove vrste kontracepcije su njihova mala cena, laki su za  koriščenje, malo neželjenih dejstava, kao i zaštita od seksulano prenosivih infekcija.

Teorijska delotvornost ovakve vrste kontracepcije je veoma velika, 10-16 trudnoća na 100 godina, ali kao i svi drugi oblici kontraceptivnih sredstava kratkog dejstva njegova efikasnost zavisi  pre svega od motivacije za njegovu primenu, kao i pravilnog koriščenja. Kod prosečne upotrebe 10-18% žena ostane u drugom stanju tokom godinu dana.