POCS - policistični jajnici

PCOS - policistični jajnici je sindrom gde varira veličina jajnika i gde se može uočiti niz sitnih folikula povezanih međusobno, a čija je veličina maksimalno od 7 do 8 mm u prečniku. Policistični jajnici predstavljaju skup simptoma: amenoreja (izostanak menstruacije), pojačana dlakavost i gojaznost udruženi s povećanim i policističnim jajnicima.

PCOS se javlja kod oko 3% adolescentkinja i odraslih žena. Može se pojaviti već s prvom menstruacijom. Kod mladih devojaka se relativno često postavlja dijagnoza PCOS kod problema neredovnih ciklusa za vreme puberteta. Najčešći uzrok policističnim jajnicima je hiperandrogenemija – povišen nivo muških polnih hormona androgena u predpubertetskom dobu. Karakteristike su u početku blagi hormonski disbalans, a kasnije se mogu javiti značajna odstupanja u hormonskom statusu: porast nivoa muških polnih hormona testosterona i androstendiona, kao i izmenjena funkcija hipofize.

Simptomi:

  • hronična anovulacija, s nepravilnim menstrualnim krvarenjima: njihovim višemesečnim ili potpunim izostankom;
  • pojačani rast dlačica maskulinog tipa, akne i pojačano ispadanje kose kao posledica povišenog muškog polnog hormona testosterona;
  • neplodnost;
  • gojaznost.

Rani početak brojnih hormonskih i metaboličkih odstupanja, kao i često pasivan odnos prema lečenju PCOS nosi čitav niz rizika za zdravlje žene kao što su: neredovna krvarenja iz materice, dva do tri puta češći spontani pobačaji, anemija, kao i abnormalna visina triglicerida i holesterola u krvi. Rizik nastanka povišenog krvnog pritiska kod pacijentkinja s PCOS je povećan za 40%, a rizik nastanka šećerne bolesti za 16% je povišen. Rak sluzokože materice i jajnika je dva do tri puta češći zbog hronične anovulacije i konstantno povišene visine estrogena.

Ultrazvučni pregled je osnovna metoda kojom se uspostavlja dijagnoza PCOS. Koristi se transvaginalni ultrazvuk, prilikom čega se procenjuje jesu li jajnici povećani, da li je stroma - unutarnji deo jajnika koji proizvodi hormone, zadebljana, postoje li mali folikuli (nalik na ogrlicu od perli) koji oslikavaju mikrocističnosti. Osim ultrazvučne dijagnostike, da bi se postavila dijagnoza PCOS koristi se niz drugih istraživanja kao što su merenje protoka krvi kroz jajnike (color Doppler), određivanje hormona, analiza metabolizma, test opterećenja šećerom, analiza efikasnosti inzulina, količina i raspored masnog tkiva i druge pretrage u zavisnosti od simptoma koji dominiraju.

Lečenje

Najčešći problem s policističnim jajnicima je višak kilograma kod žena, zato se takvim pacijentima preporučuje smanjenje telesne težine što ima višestruko pozitivan rezultat. Smanjenje telesne težine za samo 5% može ponovno uspostaviti ovulacijski ciklus. Normalna telesna težina znači ujedno i manje problema s holesterolom, lipidima i insulinom. Uz mršavljenje važni su i drugi faktori načina života kao što je  fizička aktivnost, prestanak pušenja i uzimanja alkohola i usvajanje zdravog načina života.

U okviru lečenja neplodnosti osnovni problem policističnih jajnika je izostanak ovulacije - anovulacija, zato se u ovim slučajevima vrši stimulacija i indukcija ovulacije (najčešće uz inhibiciju aktivnosti hipofize) s ciljanim polnim odnosom ili i uz druge metode asistirane reprodukcije, kao što su IUI ili IVF sa naročitom pažnjom na opasnost izazivanja hiperstimulacijskog sindroma (OHSS). Trudnoća sama po sebi povoljno deluje na PCOS.

Alternativa

Uzroke uvek treba tražiti u mehanizmima koji regulišu menstrualni ciklus u mozgu kada je reč o tako komplikovanim procesima, kao što je proces ovulacije ili složena funkcija jajnika. Pošto je stres jedan od osnovnih uzroka poremećaja endokrinog sistema, a koji direktno utiče na rad genitalnih organa, potrebno je učiniti sve što je moguće da bi se nivo stresa smanjio. Ovo uključuje i psihoterapije. Druge alternativne metode lečenja PCOS uključuju zdrav način ishrane. U dnevnu ishranu uključite puno žitarica, voća i povrća, proteina, kontrolišite unos ugljenih hidrata i masti. Pijte puno tečnosti i redovno se rekreirajte.