Psiholog u Timu za lečenje gojaznosti

Pitate se zašto psiholog u Timu za lečenje gojaznosti?

Zato što postoje naučna objašnjenja za psihološki aspekt gojaznosti koji u procesu lečenja treba spoznati.

Da bi gubitak telesne težine bio uspešan i dugotrajan moramo naučiti da opažamo vlastito ponašanje vezano za uzimanje hrane i prepoznamo „psihološku glad“ i naučimo da na konstruktivan način, nasuprot prejedanju, rešavamo svoje probleme, uspostavimo kontrolu nad procesom uzimanja hrane, trajno usvojimo nove obrasce ponašanja vezane za uzimanje hrane.

Gojaznost je aktuelni problem vremena u kome živimo. Trend je da unosimo više hrane nego što nam je potrebno, što neminovno dovodi do povećanja telesne mase, ili ti gojaznosti. Jasan je stav u nauci da poremećaji ishrane, ukoliko nisu posledica somatskih obolenja, nastaju na psihološkom nivou, pa ih tu treba i rešavati. Lečenje gojanosti podrazumeva mulidiciplinaran pristup, koji uz endokrinologa, nutricionistu podrazumeva i psihologa u timu.

gojaznost psiholog

Cilj psihoterapijskih tretmana je prihvatanje sopstvene odgovornosti za nastanak gojaznosti, sagledavanje postojećih stavova prema hrani i promena istih, spoznaja sopstvenih uverenja, emocija, načina na koji rešavamo konfliktne ili stresne situacije koje dovode do kompezatornog zadovoljenja kroz povećan unos hrane, stvaranje uvida u neadekvatnost životnog stila koji je doveo do gojaznoasti, jačanje motivacionih faktora da se istraje na putu smanjenja telesne mase.