Kako da podstaknete metabolizam i poboljšate raspoloženje?

Ono što jedete može imati ogromnog uticaja na vaš metabolizam i raspoloženje. Pogledajte koju hranu biste trebali jesti da biste poboljšali raspoloženje i podigli energiju.

Možete podići svoje raspoloženje i poboljšati metabolizam praveći nekoliko promena u vašoj ishrani. Dobro raspoloženje će vam pomoći da ostanete pri zdravoj ishrani, bićete produktivniji i povećaćete samopoštovanje. Metabolizam je proces u kom vaš organizam koristi razloženu hranu. Obezbeđivanjem da metabolizam radi efektno, pomoći će vam da se osećate dobro i puni energije, samim tim izvući ćete najviše od sebe i svog života.

Ovde smo naveli 6 jednostavnih saveta kako da organizujete svoju ishranu da biste poboljšali metabolizam.
  • Izbegavajte preskakanje obroka. Preskakanje ili potpuno izbegavanje obroka može izazvati pad nivoa šećera, što vodi do umora i letargije. Održavajte nivo šećera u krvi i energije tako što ćete jesti manju količinu hrane više puta dnevno. Možda će bolje biti da tri velika obroka zamenite sa 6 manjih.
  • Pijte dosta tečnosti. Dehidratacija takođe može da vas učini nervoznim, umornim i letargičnim. Pijte dosta tečnosti tokom dana i ne oslanjajte se na žeđ da vam kaže da treba da pijete vode. Prosečna osoba treba da popije oko 8 čaša vode, a tu količinu je teško popiti ako vas žeđ podseća.
  • Budite umereni, posebno sa hranom sa malo nutritivnih vrednosti. Izbegavajte puno kafe i kofeina, rafninirane ugljene hidrate (beli šećer), alkohol, so i druge aditive koji se stavljaju u hranu. Bilo koje od navedenih namirnica, posebno u prevelikim količinama, mogu smanjiti efikasnost metabolizma. Unošenjem u organizam ogromnih količina ugljenih hidrata nastojite da izazovete energetski porast i onda ogroman pad, što će vas opet dovesti do umora i neaktivnosti. Povećan unos soli može ometati balans tečnosti u organizmu, što menja vašu dnevnu potrebu za vodom, da ne pominjemo i zdravstveni rizik kao što je visok krvni pritisak.
  • Stremite ka balansu u ishrani. Pravilno kombinujte proteine, ugljene hidrate i masti da biste postigli dobro izbalansirani unos energije. U suštini, vaša zdrava ishrana uključuje mešavinu bogatu žitaricama, voćem i povrćem, proteinima, ali svaka osoba ima individualne potrebe koje zavise od uzrasta, godina, pola, fizičkih aktivnosti, visine i nivoa stresa kojim je osoba izložena. Da biste pronašli idealnu hranu za vas, posavetujte se sa endokrinologom.
  • Poboljšajte raspoloženje hranom.  Hrana bogata aminokiselinom triptofanom može povećati nivo seratonina u mozgu, što doprinosi da se osećate optimstično i smireno. Dodajte banane, avokado, suve kajsije, orahe, semenke suncokreta i bundeve za dodatni triptofan. Polinezasićene omega-3 masti pomažu da se poboljša raspoloženje i smanjuju anksioznost i depresija. Jedite ribu bogatu omega-3 mastima kao što je losos i skuša. Orasi i semenke bundeve su izvor ove zdrave masne kiseline.
  • Zadržite u ishrani mlečne proizvode. Neka hrana može imati suprotan efekat od triptofana i umesto da neutrališe negativne promene u vašem raspoloženju može izazvati iritaciju i glavobolju. Ako mislite da vam određena hrana utiče na raspoloženje, počnite da vodite dnevnik ishrane. Zabeležite sve namirnice koje ste pojeli dnevno i kako ste se osećali pre i posle obroka. Nakon dve nedelje, pregledajte svoje zapise da vidite koja hrana utiče i kako na vaše raspoloženje.

Uz ovih 6 saveta, redovno vežbanje će omogućiti da vaš organizam efektno obavlja svoje svakodnevne procese i pojačaće i raspoloženje i metabolizam. Ključna stvar je u balansu. Raznovrsna hrana sa vežbanjem će vam pomoći da održite nivo energije, ubrzaće metabolizam i poboljšaće raspoloženje.