Dojenje na plaži

Dojenje ima hranjivo i antiupalno dejstvo koji štiti bebu tokom putovanja i zato se dojenje  preporučuje tokom putovanja. Majke koje doje svoju decu nemaju dodatnih problema oko sterilizacije flašica, pribora  i  vode.

Hladna voda ne utiče na proizvodnju mleka i u sastojcima morske vode nema ničega što bi uticalo na proizvodnju mleka, s toga mame mogu da se kupaju u moru.
Bilo bi dobro da majka nakon plivanja promeni kupaći i obuče nešto suvo, jer mokar i sintetični kupaći kostim zadržava vlagu oko bradavica što pogoduje razvoju gljivične infekcije koje se može preneti na bebina usta. Ako beba isključivo sisa, onda je bebu neophodno na moru češće dojiti.  I mi odrasli smo na vrućini više žedni nego inače.  Ako beba ima manje od 6 meseci i sisa ne treba da je odbijete ili da joj nudite vodu, ili sokić. Sasvim je normalno i da beba samo povuče nekoliko gutljalja i prekine dojenje. To se ne dešava zbog toga što beba želi da vas nervira, nego zato što je samo žedna, a ne i gladna.
Breastfeeding20Jen20Pan20photo20series_th-2
Na početku podoja mleko je vodenasto i pogodno da gasi žeđ, dok je na kraju podoja mleko gušće, hranljivije. Bitno je da mame piju dovoljno tečnosti. Za stariju bebu, koja pored majčinog mleka jede i kašice potrebna je dodatna tečnost. A vašem detetu je vaše mleko najbolje u svim situacijama.

Sunčanje nema nikakvih štetnih uticaja na dojenje, ali ima na zdravlje mame. Tokom sunčanja morate voditi računa da vam dojke, odnosno areola na izgore na suncu, jer je koža na tim delovima tela izuzetno nežna, a posledice mogu da budu veoma bolne. Kreme za sunčanje veoma slabo ulaze u krvotok, ali bilo bi najbolje da uzmete neku na biljnoj bazi. Kod nanošenja kreme treba obratiti pažnju da ne mažete delove sa kojeg bi beba mogla da pojede kremu, odnosno pre podoja treba da operete grudi. Za vreme dojenja bi trebalo da izbegavate uzimanje beta karotena za samopotamnjivanje. Pre podoja operite svoje grudi čistom slatkom vodom. Tako ćete sprati znoj,  pesak i morsku so.

Povucite se u hladovinu sa svojom bebom, namestite se udobno i podojite svoju bebu. Ako imate problem sa intimnošću i ne želite da svako gleda vaše grudi, koristite velike lagane pamučne marame sa kojima možete da se pokrijete. To može da bude obična platnena pelena, vaš pareo ili marama za nošenje beba. Nemojte se brinuti zbog dojenja u javnosti, treba da vodite računa o potrebama svog deteta, a ne o predrasudama.