Nevolje na odmoru

Sunčanica

Duže izlaganje glave suncu dovodi do sunčanice, posebno kada je potiljak direktno na visokoj temperaturi i pod uticajem sunčeve toplote. Svako telo se hladi preko kardiovaskularnog sistema i znojenja. Ako previše izlažemo glavu na suncu, temperatura u njoj se znatno povećava. Telo nastoji da rashladi mozak tako što više hladne krvi upućuje u glavu. Zato dolazi do širenja krvnih sudova mozga i do naglog povećanja njegove zapremine.

  • Koji su simptomi?

Reakcija je uglavnom nagla, a dete je malaksalo ima jaku glavobolju. Koža postaje suva, a telesna temperatura je visoka. Pojedini imaju vrtoglavicu, pospanost i povraćanje. Kod pojedinih dolazi do zujanja u ušima, poremećaja vida, pa čak i nesvestice. U težim slučajevima puls je ubrzan, a disanje plitko.

  • Šta treba da uradite?

Osobu sa ovakvim simptomima sunčanice treba odmah smestiti u hladovinu ili u rashlađenu i zatamnjenu sobu. Treba je rashlađivati laganim polivanjem vodom i stavljanjem hladnih obloga sa ledom na potiljak sve dok se temperatura ne vrati u normalu. Telesnu temperaturu treba stalno meriti. Treba davati hladne napitke. Ako se temperatura ne snizi, dati lek za snižavanje. U težim slučajevima gubitka svesti, pojave konfuzije i pospanosti potrebno je što pre pozvati lekara ili hitnu medicinsku pomoć.

Padovi i ranice

Padovi su na letovanju česti, naročito ako je dete tek prohadalo, pa dođe do oguljene kože na licu, rukama, nogama. Tada ranu očistite: okolinu rane isperite vodom i sapunom, na ranu stavite antiseptik, oktanisept, poprskajte Enbecinom i ako krvari, stavite sterilnu gazu natopljenu Rivanolom i eventualno antibiotsku mast, pa prvijajte par dana. Za lokalizovane infekcije kože takođe se koristi antiseptik, ispiranjem hidrogenom troprocentnim, acidi borici i lokalno antiobiotska mast.

Temperatura i infekcije

U slučaju povišene temperature koja može nastati ne samo zbog infekcije nego i zbog dužeeg boravka na suncu, dete treba kupati u mlakoj vodi, davati mu stalno raslađene bistre napitke, a ukoliko temperatura prelazi 38 stepeni dajte mu antipiretik Paracetamol ili Brufen.

Ovi antipiretici su ujedno i analgetici - lekovi protiv bolova, koje možete dati u slučaju bola u povređenom ili opečenom delu tela, bola u glavi i zubobolji kod starijeg deteta, pa i kod bola u uhu. Ukoliko dete ima bolove u stomaku, analgetici se ne daju.

Inhalaciije pored mora rano ujutru su veoma zdrave, pa deca uglavnom nemaju problema sa disajnim putevima, ali u slučaju zapušenog nosića treba imati pri ruci kapi za nos.

Stomačne tegobe

Kod stomačnih tegoba; bola, povraćanja, proliva... na nekoliko sati obustaviti ishranu deteta, i pojite ga blago zaslađenim, rashlađenim čajem od nane, ili Orosalom koji se pravi po uputstvu a kesici sa hladnom flaširanom vodom. Prva dva sate dajete detetu po jednu kafenu kašičicu svakih pet minuta, zatim postepeno povećavajte količinu tečnosti, a kada povraćanje prestane, dajte dijetalne obroke često i po malo - suvi keks, bobi štapiće, kompot i kašice od jabuke, krompir, šargarepu, pirinač, bareno belo meso... Male bebe po prestanku povraćanja mogu nastaviti da sisaju. Ukoliko se javi proliv dete morate dobro pojiti kombinacijom raslađenog čaja i Orosala i dati mu probiotik kao i dijetu bez mleka, voća i voćnih sokova.

Insekti

Mogući su i ujedi insekata sa lokalizovanim alergijskim reakcijma, gde treba staviti mast sa antihistaminikom - Synopen, Phenergan, Fenistil. U slučaju jače alergijske reakcije bez obzira na uzrok dajte mu sirup Pressing ili Aerius.

Da biste izbegli ove male neugodnosti pribegnite preventivi: na sunce idite samo  pre podne i kasnije popodne, štitite dete kremom, šeširićem i majicom, pripremite dovoljno tečnosti, dajte detetu češće obroke sa dosta voća, ne kupujte sladoled i kolače u neproverenim poslastičarnicama.