Zaštita od sunca

Nežna bebina koža zahteva pažljivu negu i zaštitu, jer je osetljivija i tanja nego kod odraslih. Boravak na suncu je veoma opasan zbog ultravioletnog zračenja.

Kod beba starosti do 12 meseci trebalo bi izbegavati boravak na suncu, jer i samo nekoliko minuta može ozbiljno da ošteti njihovu kožu. Ako je dete starije, može da se igra na suncu, ali uz obaveznu opremu: šešir, majica i krema sa visokim faktorom.

Najefikasnija zaštita je nanošenje zaštitnih krema za bebe sa visokim faktorom i unos dovoljnih količina sveže tečnosti na svakih 20 do 30 minuta, kao i igranje na mestima koja nisu direktno izložena suncu.

Trebalo bi izbegavati odlaske na plažu u najtoplijem periodu od 10 – 18 sati. Najbolje bi bilo da nađete prirodnu hladovinu jer i sunce skriveno oblacima ili indirektna toplota može da naškodi maloj bebi. Šešir od prirodnih materijala i svetle boje su obavezni, kao i naočare za sunce.

Bebe i mlađa deca su najosetljivija na UV oštećenja, zato moraju nositi kvalitetne sunčane naočare i šešir sa obodom. Za optimalnu zaštitu, potražite stakla koja blokiraju 99 do 100 % ultravioletnih zraka. Ako na sunčanim naočarima ne postoji bilo kakva potvrda ili deklaracija, potražite drugi par. Cena može uticati na to kako par sunčanih naočara štiti od UV svetla. Jeftina plastična stakla mogu biti mnogo lošija od nešto skupljih stakala. Bolje je da platite više, a da budete sigurni da stakla nude adekvatnu UV zaštitu.