Zašto je doručak jako važan?

Doručak kao važan jutranji obrok može za neke roditelje biti izazov, koji ponekad jako umori. Ali, nekoliko zdravih i ukusnih opcija će vam pomoći da uspostavite zdravu naviku kod dece.

Da li ste znali?

Preskakanje doručka utiče na:
 • lošu koncentraciju i slabije pamćenje;
 • višak kilograma i gojaznost;
 • nezdrave užine.

Zašto je doručak jako važan

Doručak pruža deci energije koliko im je potrebno da izdrže radni dan, a posebno pre podne. Deca koja jedu zdrav doručak, duže će biti sita i naredne obroke će u manjoj količini jesti. Posle dobrog i zdravog obroka bolje će se koncentrisati na igru, učenje, pamćenje i rešavanje problema, a neće biti ometeni od gladi. Istraživanja su pokazala da zdrav doručak može pomoći deci da budu bolja u školi.

Deca koja jedu doručak takođe nastoje da:
 • imaju bolji uspeh u školi od onih koji nemaju doručak;
 • emotivno su zdraviji od onih koji preskaču doručak;
 • manje će jesti grickalice bogate lošim mastima i šećerom, što ih održava u dobroj kondiciji i idealne težine.

Kako zdrav doručak izgleda?

Zdrav doručak mora imati dobro izbalansirane ugljene hidrate, proteine i masti da bi energija ostala na istom nivou celo pre podne.

Za bebe i malu decu do 3. godine, doručak može biti od pirinčane kaše i žitarica, mleka i voća. Deca školskog uzrasta i tinejdžeri će možda izabrati ovsenu kašu, integralne žitarice sa niskim nivoom šećera, kuvana jaja, omlet, integralni hleb, voće i  jogurt.

Odabir zdrave hrane i nezaobilaženje doručka će pomoći vašem detetu da pregura jutro i pre podne. Fabrički obrađene zaslađene žitarice neće mnogo pružiti energije organizmu i dete će ubrzo biti gladno.

Podsticanje deteta na doručak

Vi ste važan uzor kada je reč o ishrani. Pokažite detetu da doručak može biti ukusan, zabavan i najvažniji obrok u toku dana. Možete pričati sa detetom o tome zašto je dobro jesti doručak.

Evo nekoliko načina da podstaknete dete koje ne voli doručak da ga ipak zavoli:
 • Za doručak sedite sa decom i jedite sa njima. Kao dobar uzor bićete moćan alat kojim ćete uticati da i dete pojede doručak.
 • Ako vaše dete kaže da nije gladno ujutru, napravite zdrave kolačiće od žitarica, sa mlekom, jogurtom ili voćem, umesto tradicionalnog doručka.
 • Druga opcija je da ujutru date detetu manji obrok, kao što je manja porcija žitarica sa mlekom i komadićima voća. Onda pred školu možete dati detetu užinu u vidu zdravih slatkiša od žitarica, sendviča sa integralnim hlebom, musli sa voćem itd.
 • Ako se obaveze mešaju sa vremenom za doručak, navite sat 10 minuta ranije da bi doručak bio neometan. Možete doručak spremiti prethodno veče, stavite žitarice u mleko ili napravite smesu za mafine, prekrijte činije i stavite ih u frižider. Ujutru ih samo ispecite i servirajte.
 • Deca koja odbijaju da jedu obično lakše prihvataju doručak ako je obrok zanimljiviji nego obično. Mlađa deca više vole tost i voće, a starija deca vole ostatke od ručka kao što su integralna testenina.
 • Starija deca i tinejdžeri možda će odbijati da doručkuju, kao jedan vid njihove nezavisnosti. Probajte da ne pravite veliku frku oko ovoga. Možete predložiti detetu da uzme komadiće voća, mafin ili kolačić od žitarica za usput do škole. Možda je dobro da u kupovini pokažete detetu šta bi mu/joj spremali za doručak da ga želi jesti. Možda se predomisle.

Poslednje istraživanje je pokazalo da kod većine dece koja ne doručkuju roditelji ih nisu ohrabrivali i podsticali da uvrste doručak u redovan obrok.

Nutritivne prednosti doručka

Ljudski organizam dobija energiju od ugljenih hidrata koje prerađuje u šećer zvan glukoza. Posle noći bez hrane, vaš organizam je iskoristio svu glukozu koju je imao u zalihama. Zato organizam počinje da koristi uskladištenu energiju iz mišića. Ovo je osnovni razlog zašto nam je doručak najbitniji obrok u danu.

Doručkovanjem vaše dete će dobiti potrebnu energiju da bi njegov/njen metabolizam mogao da počne da radi. Pomoćiće njihovom organizmu da iskoristi bolje hranu koju pojede tokom dana. Takođe, deca koja propuste doručak, ne nadoknade propuštene hranljive materije nijednim obrokom tokom dana.