10 vitamina i minerala koji su potrebni vašem detetu

Pogledajte koji su sve potrebni vitamini i minerali vašem detetu koji će im omogućiti zdrav rast i razvoj.

Kalcijum: Gradi jake zube i kosti, podstiče zdravlje nerava i mišićnih funkcija, pomaže kod zgrušavanja krvi i pomaše organizmu da hranu konvertuje u energiju.

Esencijalne masne kiseline: Pomažu u gradnji ćelija, regulišu nervni sistem, jačaju kardiovaskularni sistem, grade imunitet i pomašu organizmu da apsorbuje hranu. Neophodan je za funkciju mozga i vida.

Gvožđe: Važan je u stvaranju hemoglobina, crvenog pigmenta u sastavu krvi koji prenosi kiseonik, i mioglobina, pigmenta koji skladišti kiseonik u mišićima. Nedostatak gvožđa uzrokuje anemiju, čiji su simptomi umor, iritacija i slabost.

Magnezijum: Održava kosti jakim i srčani ritam normalnim, potpomaže imuni sistem i pomaže da se održi funkcija nerava i mišića.

Kalijum: Uz natrijum kontroliše balans vode u organizmu, koji pomaže da se održi krvni pritisak normalnim. Asistira mišićnim funkcijama i srčanom ritmu. U kasnijim godinama može smanjiti rizik od stvaranja kamena u bubrezima i smanjiti rizik pojave osteoporoze.

Vitamin A: Igra važnu ulogu u zdravom vidu i rastu kostiju. Pomaže da se organizam zaštiti od infekcija. Pomaže rastu i razvoju ćelija i tkiva u organizmu uključujući kosu, nokte i kožu.

Vitamin C: Pomaže u formiranju i oporavku ćelija u krvi i tkivu. Pomaže da se desni vaše dece održe zdravim  i jača krvne sudove i smanjuje pojavu modrica. Pomaže zaceljenju, podstiče imuni sistem i štiti organizam od infekcija. Takođe pomaže organizmu da apsorbuje gvožđe.

Vitamin D: Pomaže apsorbciju minerala kao što je kalcijum i gradi jake kosti i zube. Važan je za rast i razvoj, kao i za koštanu srž. Takođe, funkcioniše kao hormon koji ima ulogu da održava zdravim imuni sistem, stvara insulin i reguliše rast ćelija.

Vitamin E: Limitira stvaranje slobodnih radikala, koji može oštetiti ćelije. Važan za imunitet, obnovu DNK i druge metaboličke procese.

Cink: Više od 70 enzima oslanja se na cink da bi obavili svoju ulogu u varenju i omogućili procese metabolizma. Važan je za rast i razvoj.