Domaći zadaci

Možda se vaše dete neće složiti sa ovim, ali domaći zadatak je dobar iz više razloga. Na stranu svih drugih dobrih stvari, domaći zadaci pomažu vašem detetu da razvije sposobnost organizacije. Kako da iskoristite najviše iz domaćih zadataka?

Da li ste znali?
  • Vaše dete će shvatati domaći zadatak kao važan deo škole, ako se vi tako postavite prema domaćim zadacima.

Domaći zadaci: Osnove

Domaći zadaci imaju mnogo oblika. Na primer, može biti u vidu projekta koje vaše dete treba da napravi kod kuće, crteža koje treba da nacrta, da pročita deo teksta ili da napiše nešto, ili da sakupi omiljene igračke i donese ih u školu da ih pokaže drugim učenicima.

Domaći zadaci mogu pomoći vašem detetu:
  • da vežba veštine koje nauči u školi;
  • spremi se za sledeći dan u školi;
  • radi na većem i dugotrajnijem “projektu” za koji su im potrebni dodatni resursi (kao što je biblioteka, internet ili pomoć roditelja);
  • nauči da upravlja svojim vremenom i da se dobro organizuje da bi izbegli rad u poslednji čas i da pronađe ravnotežu između škole i vremena kod kuće.

Domaći zadaci su takođe dobri i za roditelje. Oni vam pružaju šansu da vidite šta vaše dete uči u školi. U prvim razredima, glavni cilj domaćeg zadatka je da dete nauči da se organizuje i da rasporedi svoje vreme kod kuće i da uključi roditelje u detetovo školstvo. Kasnije, domaći zadaci su povezani sa postignućem u školskom učenju.

Šta uraditi da domaći zadatak uspe

Nađite pravo vreme za domaći zadatak. Za neku decu, najbolje vreme za izradu domaćih zadataka je odmah nakon škole. Drugoj deci je potreban odmor i malo igre da bi se koncentrisali za domaće zadatke. Bez obzira ma to kada deca odluče da rade zadatke, najbolje vreme je kada ste vi prisutni da nadgledate dete i pružite mu/joj potrebnu pomoć.

Većina dece se uspe koncentrisati samo oko 15 minuta, pre nego što morate praviti kratku pauzu. Napravite pauzu tako što će dete ustati, istegnuti vrat, ruke i uzdići se na prstiće, protresti noge i ruke. Omiljena aktivnost, kao što je kraće gledanje televizije, video igrice ili odlazak napolje može biti nagrada za dobro obavljen domaći zadatak.

Napravite adekvatno vreme za izradu zadataka. Dobro je da postavite dete negde gde ima dovoljno svetla, vazduha i mesta da se dete raširi sa knjigama, a ujedno je dosta mirno za koncentrisanje na zadatke. Probajte da minimalizirate ometanje kao što je televizor, kompjuter, muzika i zamolite mlađu ili stariju decu u kući da budu tiša. Ako vaše dete zna da se služi kompjuterom i ima pristup internetu, trebali biste kompjuter držati u sobi gde možete nadgledati šta vaše dete prati na internetu.

Pomozite detetu da se organizuje. Možete pokazati detetu kako da se veliki zadaci i obaveze svedu na manje, lakše za obavljanje. Na taj način ćete pokazati detetu da je veliki deo u izradi zadatka upravo dobra organizacija. Isplanirajte dane u zavisnosti od zadataka pa ih tako izvršavajte. Starija deca će uvideti dobru stranu u planiranju jer će znati da svoje vreme organizuju unapred.

Pomozite detetu da pozitivno pristupi. Domaći zadaci nisu uvek laki. Vaš posao je da pomognete detetu da stvori pozitivan stav prema školskim obavezama i organizovanju dobrog načina rada. Ako vaše dete izbegava školske obaveze i izazove, podstičite ga/je da prvo obavi lakše zadatke i one koji mu više prijaju. Pomozite detetu da sortira zadatke na one koje smatra lakšim i težim. Uspešno obavljanje lakših zadataka uliće detetu samopouzdanje. Onda ga/je vodite kroz teže obaveze.

Ako se vaše dete bori sa nekim određenim zadatkom, pomozite mu da shvati problem tako što će tačno pokazati na njega. Odatle možete zajedno nalaziti rešenja za taj problem vaganjem koje je bolje rešenje. Takođe, možete pomoći detetu da odluči koja osoba će mu bolje pomagati kasnije.

Budite trener. Kada je reč o domaćim zadacima, dobro je da sebe u toj ulozi posmatrate kao trenera. Možete podržavati dete tako što ćete mu/joj obezbediti adekvatno vreme, okruženje i pristup domaćem zadatku, ali obavljanje zadatka je isključivo obaveza vašeg deteta. Igrajući ulogu trenera znači da ćete možda videti kako vaše dete nekada ne uspe u zadatku. Zapamtite da deca iz neuspeha uče isto kao i iz uspeha. Ono što je zaista važno je odnos i ono što oboje izvučete kao zaključak iz neuspeha.

Kada vaše dete stvarno zapne, probajte da zajedno razmislite kako će sledeći put bolje obaviti svoj zadatak. Uvek se više osvrćite na napor koje je vaše dete uložilo da bi završilo zadatak nego na rezultat. Nemojte zaboraviti da pohvalite i nagradite dete za pružanje velikog truda.

Rad sa učiteljem/icom. Probajte da uspostavite radno-prijateljski odnos sa učiteljicom/učiteljem. Na taj način ćete lakše razgovarati međusobno o detetovom odnosu i radu u školi i o domaćim zadacima.

Ako ste zabrinuti zbog domaćih zadataka, možete ranije porazgovarati sa učiteljem/icom, bolje da pustite da se problemi negomilaju.

Učitelj/ica bi trebali da znaju sledeće:
  • Vaše dete provodi dosta vremena radeći domaće zadatke. Saznajte koliko je deci potrebno vremena za domaće zadatke. Saznajte da li vaše dete obično provodi više vremena na zadatke i razgovarajte o tome sa učiteljem/icom. Možda postoje neka skrivena pitanja u pogledu učenja i možda je vašem detetu potrebna pomoć.
  • Vaše dete ne razume domaći zadatak. Ako je ovo karakteristično za vaše dete, možda vaše dete propušta dobar deo gradiva u školi. Obavestite o tome učitelja/icu da bi on/ona mogli adekvatno pristupiti vašem detetu i popuniti te praznine.
  • Vaše dete ne može da se koncentriše. Dobro je da znate da li je ovaj problem karakterističan samo za kuću (možda zato što je dete previše umorno), ili se ovo dešava u školi.
  • Vaše dete se bori sa određenim predmetom. Vaša učiteljica će možda predložiti neki drugi način pristupa predmetu sa kojim vaše dete ima problema i poteškoće. Ako vaše dete i dalje ima poteškoće oko nekog predmeta potražite dodatnu pomoć u vidu dodatnih časova bilo da te časove izvodi privatni nastavnik ili poverljivi rođak/a.

Koliko treba domaćih zadataka?

Ne postoje određena pravila vezana za domaće zadatke. Neke škole daju više zadataka, neke manje. Više zadataka ne znači uvek i veća postignuća pogotovo u najranijim razredima. Ako dete ima previše zadataka verovatno će se umarati više i obeshrabriti ili će im zadaci uticati na druge zdrave aktivnosti koje ima, ako što su igra, sport, časovi muzike, hobi i relaksaciju.