Razvoj petogodišnjaka

Peta godina života može biti jako prijatno doba jer su deca često spremna da ugode drugima i da se uklope u sredinu.

Važna napomena

Informacije u članku služe samo kao okvirni vodič. Deca se razvijaju na različite načine. Ako ste zabrinuti za razvoj vašeg deteta ili se detetov razvoj jako razlikuje od druge dece istog uzrasta, razgovarajte sa pedijatrom. Ako ne postoji nikakav problem, reči utehe će vam puno značiti.

Socijalno/emotivni razvoj

Porodica je i dalje centar sveta jednog petogodišnjeg deteta. Iako će želeti da se igra sa drugom decom i sklapa jednostavna prijateljstva, njegov emotivni život je i dalje koncentrisan u porodici.

Deca dolaze u dodir sa različitim načinom razmišljanja i ideja u vrtiću. U vrtiću se proširuju aktivnosti i znanje se obogaćuje, što dovodi do drugačije organizacije dnevnog dana, na koju vaše dete treba da se navikne. Takva organizacija obično nije ista kao kod kuće, što može biti izuzetno zbunjujuće vašem detetu i teže da se prilagodi. Nemojte se iznenaditi ako je vaše dete nametljivo, šefuje, razdražljivo i često plače, posebno posle vrtića. Svako dete reaguje drugačije na promene.

Petogodišnjaci mogu često da dele i osećaju simpatije prema drugima vršnjacima, ali nisu u stanju da budu odgovorni za mlađe od sebe. Petogodišnjaci primećuju puno razlika između polova i znaju dosta o tome zašto su devojčice devojčice, a dečaci dečaci. Često će se igrati odvojeno po polovima.

Vaše petogodišnje dete će postati samostalnije i bolje će kontrolisati svoje ponašanje. Možete očekivati nekoliko argumenata na vaše molbe i nekoliko napada besa. Počeće da shvata šta pravila znače i zašto ih treba pratiti u igri, kao i šta je fer igra. Međutim, očekujte da će ponekad vašem detetu biti previše da se izbori u određenim situacijama i varaće u igri, možda će se jako uznemiriti ili će odbiti da igra. Petogodišnjaci obožavaju da se igraju zajedno pre nego da se sami igraju.

Često će tražiti dozvolu pre nego što nešto urade jer će shvatati koncept pravila i učiće šta je dobro, a šta ne. Često ćete čuti: “Mogu li?” Petogodišnjaci mogu biti dosta razumni. Postavljaće ozbiljna pitanja i hteće da ih shvatite ozbiljno. Jako su privrženi roditeljima ili starateljima i možda će im biti teško da krenu u vrtić nakon pauze. Vaše dete će biti najsposobnije samostalno da se oblači i jede. Nož će malo kasnije naučiti da koristi.

Razvijanje razumevanja

Petogodišnjaci počinju da shvataju dosta o svetu oko sebe da bi shvatili da mnoge različitosti postoje jedna pored druge. Počinju da budu svesni vrednosti i razumeju različite vrednosti koje prezentuje više porodica.

Petogodišnjaci razumeju dosta o svemiru i vremenu, ali većina nije u stanju još da govori tačno vreme. Mogu jako lepo da sortiraju predmete po bojama, obliku i veličini. Lepo crtaju osobu sa glavom, telom, rukama, nogama.Nacrtaju i oči, nos i usta. Mogu nacrtati kuću sa prozorima i krovom. Kopiraju lepo slova i mogu napisati slovo kojeg se sećaju. Mogu imenovati 10 do 12 boja i prepoznati ih kada ih vide. Mogu prepoznati slova, ali ne moraju početi čitati još.

Sa šest godina vaše dete će moći poređati predmete od najmanjeg do najvećeg, od najkraćeg do najdužeg i od najlakšeg do najtežeg. U ovom uzrastu deca će razumeti količinu stvari koja ostaje ista, ako se predmeti različito postave, npr. loptica od gline je ista količina gline, kada se od nje naprave tri loptice ili kada se napravi valjak od nje.

Fizički razvoj

Petogodišnjaci su obično ponosni i uvereni u svoje fizičke veštine, mada njihov entuzijazam može lako preceniti njihove sposobnosti i dovesti ih do čestih padova. Sve do kraja pete godine neće se njihova samouverenost sresti sa stvarnim mogućnostima.

Vaše petogodišnje dete:
 • Uživa da je stalno aktivno i dobro je u penjanju, spuštanju, ljuljanju i plesanju;
 • Propušta nekoliko veština koje druga deca savladavaju;
 • Ako redovno vežba, može uhvatiti loptu srednje veličine;
 • Većina petogodišnjaka može stojati kratko vreme na jednoj nozi;
 • Većina petogodišnjaka može skočiti unapred jednom nogom;
 • Dobri su u crtanju i boje pazeći da ne pređu liniju, mada im ne polazi jako dobro za rukom.

Razvoj govora i vokabulara

Većina petogodišnjaka ume dobro da izgovara reči iako je i dalje većini dosta teško da objasni kompleksne situacije ili ideje i verovatno će izostaviti najbitnije stvari kada objašnjavaju. Mogu takođe, pogrešno shvatiti komplikovana uputstva zato treba da budete pažljivi kada objašnjavate nešto vašem detetu. Uvek posle postavljenog pitanja i objašnjenja zapitajte dete da li je shvatilo šta se od njega/nje traži, da biste mogli, u slučaju nerazumevanja, preformulisati ono što objašnjavate.

Ako vaše dete ide u vrtić, verovatno će dolaziti iz njega sa mnoštvom reči koje nisu uobičajene za vašu porodicu. Ako je neka od tih reči suviše napadačka ili dosta vređa, ponudite detetu alternativu i pružite mu/joj jednostavno objašnjenje zašto ne želite da se koristi ta reč.

Vaše dete:
 • Može pričati jasno i može sa vama razgovarati o svakodnevnim situacijama;
 • Petogodišnjaci su u stanju da izgovore svoje ime, adresu stanovanja, koliko imaju godina i kada im je rođendan;
 • Petogodišnjaci zapitkuju o značenju neke reči i mogu opisati neki predmet na način na koji se koristi, na primer “Nož se koristi za sečenje”;
 • Petogodišnjaci vole da im se čitaju priče, recituju i pevaju ritmične pesme;
 • U stanju su da ispričaju priču i kratko razgovaraju sa drugarima iz vrtića;
 • Obožavaju viceve i šale.

Šta možete da uradite

Vaše petogodišnje dete voli podršku i ohrabrenje koje mu/joj vi pružate, posebno ako idu u vtić. Primetiće za šta su sposobni, a za šta nisu, u poređenju sa drugom decom i želeće od vas pomoć da bi nešto bolje uradili ili savladali za njih nemoguć zadatak. Da bi se dete osećalo bolje možete se koncentrisati na detetovu posebnu sposobnost. Pomozite detetu da stekne iskustvo u uspešnom obavljanju zadataka. Ponudite detetu jednostavne zadatke, za koje znate da je sposobno da ih obavi, a kada ih uspešno obavi podstaknućete i ohrabrićete samopouzdanje vašeg petogodišnjeg deteta.

Dopustite detetu da ponekad bude “malo”, a nekada bude “veliko”. Ako imate mlađe dete u kući, vaše dete će se verovatno osećati pomalo ugroženim, osećaće ljubomoru jer provodite sve vreme sa drugim detetom dok je starije u vrtiću. Provodeći  “specijalno vreme” (vreme koje posvetite samo vašem detetu u šetnji, igri, u bioskopu, odvedete ga/je gde god dete izabere i radite šta god želi), daćete svom petogodišnjaku snagu i samopouzdanje da se suoči sa izazovima koji ga/je okružuju.

Dečacima je potrebna pomoć od svojih očeva (ili drugih bliskih muških prijatelja ili rođaka). Ako dečaci provode vreme sa svojim očevima i čuju kako se očevi osećaju kada su u drugim situacijama, na primer na poslu, biće mnogo sigurniji u to kako da se ophode sa drugim dečacima u društvu.

Do pete godine već ćete znati da li je dete levoruko ili desnoruko. Nemojte ni pokušavati da forsirate jednu određenu ruku da je dete koristi kao glavnu za pisanje, crtanje itd. Pustite da dete samo odluči kojom rukom će pisati, nije uopšte strašno da dete piše levom rukom. I to je normalna pojava.

Upozorenje

Potražite savet od pedijatra ako ste zabrinuti ili ako vaše dete:
 • mokri i ima stolicu u gaćicama tokom dana;
 • čini se da u razvoju ima dosta koraka unazad ili želi da bude “beba” jako dugo;
 • nastavlja da ima intenzivan strah od odvajanja čak i posle nekoliko nedelja od polaska u vrtić;
 • ima poteškoće u učenju u vrtiću.