Mesečni razvoj dece - 14 mesec

Kako vaše dete raste

U ovom periodu, vaše dete će se prebaciti sa veština koje je savladalo (hvatanje sa poda sitnica kažiprstom i palcem) na vežbanje i jačanje mišića. Neka deca u ovom uzrastu mogu samo dva do tri minuta da miruju zabavljajući se mirnim igrama - mada omiljena igra vašeg deteta možda neće biti baš najtiša i najmirnija.

Vaše dete će verovatno misliti da je jako zabavno da se predmeti bacaju, guraju i kuckaju jedni o druge ili o pod. Moći će da vam pruži igračku isto tako dobro kao što vi detetu pružate i možda će voleti igre kao što su ubacivanje predmeta u veći, njihovo vađenje i opet ubacivanje. Za takvu igru su dobre igračke kvadratnog ili kružnog oblika, više veličina koje staju jedna u drugu. Dete će biti oduševljeno zvucima lonaca i rado će, ako detetu dozvolite, sami stvarati te zvuke lupajući u njih.

Vaš život: Korisne prečice

Ovde je navedeno nekoliko korisnih i dobro isprobanih saveta da biste olakšali svoj život:
  • Pravite svom detetu užinu spremnu za nošenje. U plastične kutije ili kese stavljajte užinu za vaše dete tako da imate spremnu omiljenu hranu kad je vaše dete poželi ili kada idete negde u šetnju.
  • Opremite svoj auto. Napunite auto pelenama, prigodnim igračkama i drugim neophodnim sitnicama da ne biste morali trošiti vreme pakujući potrebne stvari kad su svi spremni za polazak. Neke mame drže rezervne torbe za pelene i druge detetove stvari u autu.
  • Usavršite se elektronski. Ono što možete kupujte ili plaćajte preko interneta da biste uštedeli svoje vreme.
  • Uložite u kućne zalihe. Razmislite o zalihama sredstava za čišćenje i pranje kuće koji će možda koštati malo više, ali će vam uštedeti vreme i energiju. Organizujte dobro raspored zaliha po policama ili kutijama.

Savet pedijatrijskog tima Klinike Perinatal:

Možda ste jedva čekali prvi rođendan i vreme kada više nećete kuvati u šerpicama, a jelovnik koji će biti isti kao za ostale članove porodice. Ipak strpljivo -vreme je za savetovalište i naravno personalni jelovnik. Još uvek ima namirnica koje vaše dete ne sme da jede. Isto tako ima i načina kojim će dete zavoleti hranu koja mu nije tako omiljena. Zato je naš tim vama na raspolaganju da zajednički učinimo ono što je najboje za vaše dete.