Mesečni razvoj dece - 20 mesec

Šta vaše dete sada zna da može?

Sa punih 19 meseci, vaše dete počinje da shvata kao stvari ne odgovaraju uvek onome što odrasli smisle. Smejaće se na nešto očito pogrešno – kao što je kada zovete žirafu zebrom ili brata sestrom. Takođe će primetiti kad nešto nije uredu, recimo kada nedostaje oko na medi ili nova fleka na tepihu.

Iako ćete verovatnoi dalje razumeti manje od polovine šta vaše dete kaže, on/ona će početi da se služi sa većinom reči koje vi izgovorite. Takođe će imati porast vokabulara i spajaće dve reči, kao 'Ja idem' ili 'Mama stavila'.

Što se tiče socijalnog razvoja,sporo se razvoj odvija. Vaše dete će dobiti sve što mu je potrebno iz običnih igara, tako da slobodno izbegavajte formalne lekcije, kao što su ples ili muzika, sve dok nenapuni bar 3 godine. Druženje sa ostalom decom vašem detetu daju mogućnost da je u okruženju druge dece, ali nemojte očekivati još pravu interakciju.

Kako se vaš život menja

Da biste se izborili sa svom energijom koju vaše dete stvara, ophodite se prema njoj/njemu onako kao biste želeli da se ophode prema vama. Probajte sa kompromisima umesto sa komandama. 'Ne možeš ići sada napolje', umesto toga možete reći, 'ali možemo sada čitati knjigu a posle otići napolje.' Umesto 'Pre večere moraš pokupiti igračeke', recite, 'Ja ću pokupiti puzle a ti pokupi kocke'.

Savet pedijatrijskog time Klinike Perinatal:

Da biste se izborili sa svom energijom koju vaše dete stvara, ophodite se prema njemu onako kao biste želeli da se ono ophodi prema vama. Probajte sa kompromisima umesto sa komandama. “Ne možeš ići sada napolje', umesto toga možete reći, “Možemo sada čitati knjigu, a posle otići napolje.” Umesto: “Pre večere moraš pokupiti igračke”, recite, “Ja ću pokupiti puzle, a ti pokupi kocke”. Koristite jednostavne rečenice, govorite ispravno bez tepanja i kada je potrebno sa autoritetom.