Četvrta nedelja - 7. mesec

Kako vaša beba raste.

U ovom dobu, bebe mogu početi da obožavaju plišane životinje, male ili velike. Neke od njih mogu postati omiljeni objekat ljubavi vaše bebe. Ako je tako, uskoro će plišane igračke biti skroz izbalavljene jer će najšešće završavati u ustima. Nemojte brinuti. Ovakva ljubav može biti znak samostalnosti. Beba uči da bude odvojena od vas i sporo, ali sigurno, postaje sve više nezavisnija.
Kada budete dodavali više plišanih igračaka, tražite mekane i dobro zašivene, koje se lako peru u veš mašini, a povremeno ih možete staviti u zamrzivač zaštićene najlonom, gde će niska temperatiura eliminisati grinje. Druge dobre igračke uključuju lopte (ništa malo što može da stane celo u usta), cilindri na koje se stavljaju krugovi, igračke iz kojih iskaču velike lutke.
Jedini način da vidite da li vaša beba ima omiljenu igračku ili dve je da joj je oduzmete. Možda ćete čuti glasan (nekada preglasan) protest, kada sklonite sve što vaša beba želi.

Vaš život: Izlaženje na kraj sa bakama i dedama sa lakoćom

Bake i dede samo misle dobro. Oni nekada samo previše misle dobro.
Probajte da ne reagujete napadački ili previše osuđujući, ako vaši roditelji ili roditelji vašeg partnera kritikuju vaš roditeljski stil, daju vam neželjeni savet, ili žele da utiču na vaš izbor kako ćete podizati vaše dete. Ako ste sigurni u svoje roditeljske veštine biće vam lakše da se izborite sa ne traženim mišljenjem. Oni možda imaju mnogo više godina iskustva u roditeljstvu od vas, ali vi i samo vi ste roditelj vašem detetu i tu čenjenicu ćete možda trebati da im nežno stavite do znanja. Imajte na umu da mudrost koje im je dalo iskustvo može biti od velike koristi. Zahvalite im na njihovom unosu iako ćete se možda graciozno i striktno držati svojih principa.
Što se tiče toga da će razmaziti vaše dete, to je posao baka i deda. Vaša deca neće patiti što je maženo i voljeno, osim ako posebno tretiranje ne remeti red u spavanju i hranjenju što ste vi postavili. Previše polkona je ponekada izvor zaprepašćenja za roditelje, ali bake i dede obično to rade iz čiste ljubavi i velikodušnosti. Oni će uspeti da “manipulišu” vašim detetom samo onoliko koliko im vi dozvolite. Kada želite da budete realni u vezi ovoga, zapamtite da krenete prvo sa pozitivnih aspekata. Zahvalite im na darežljivosti, i ako osećate da treba, objasnite im šta ustvari želite za vaše dete