Četvrta nedelja - 9. mesec

Kako vaša beba raste.

Kada vaša beba počne da stoji, možda ćete se pitati kakve cipelice joj trebaju i da li joj uopšte trebaju cipelice za prohodavanje. Sve dok beba ne počne napolju da se kreće normalno, mnogi doktori i fizijatri ne preporučuju bilo kakvu obuću. Normalno je da će beba dok hoda uvrtati stopala i biti čak i krivonoga, a mala stopala će sigurno izgledati ravna. To što će beba biti bosonoga (možda samo u čarapicama sa stoperima) samo će joj pomoći da ojača ligamente, mišiće na nogama i stopalama. Osećaj teksture svega što dotakne će joj pomoći u balansiranju ravnoteže.

Vaš život: Pokrenite se!

Pokretanje vašeg tela stvara vam neophodnu i dragocenu energiju. Trik je u tome da izaberete vežbe koje će se uklopiti u vaš raspored.

Izađite napolje. Idite u šetnju, džogirajte ili pešačite normalno sa bebom. Upotrebite rolere kao mogući vid vežbi. Dok vi budete vežbali u prisustvu bebe, takođe ćete stimulisati bebine nadražaje i time ćete pomoću u njenom razvoju.
Stvorite studio za vežbanje u vašem domu. Nabavite minimalnu opremu za vežbanje kod kuće, ili samo DVD sa vežbama i koristite ih dok se beba igra pored vas.
Plešite sa vašom bebom. Vrtite se zajedno – beba će uživati u muzici i pokretima.
Izbegavajte prečice.Parkirajte auto dalje od vaše destinacije da biste morali pešačite više. Idite stepenicama umesto liftom. Sve to oduzima vreme, ali je poželjno i dobro za vaše fizičko i mentalno stanje.