Druga nedelja - 10. mesec

Kako vaša beba raste.

U toku ove nedelje, vaša će beba početi da pamti više specifičnih informacija, gde se nalaze igračke u kući, na primer. Isto tako ona će moći da imitira dešavanja koja vidi kako ova nedelja bude prolazila.
Ove veštine pokazuju da je ona počela da se seća – stvorila je sposobnost da se seća specifičnih detalja kratko vreme - mada se i dalje ne seća većine svojih iskustva. Dugotrajno svesno pamćenje bitnih događaja neće se razviti sve dok dete ne bude moglo sećanje da pretvori u govor tj. do 2 ili 3 godine života.

Vaš život: Razližiti nažini roditeljstva

Svako ima različite načine i svako je drugačije postavio prioritete kad se radi o podizanju dece. Ipak, nekad je teško držati jezik za zubima kada vidite roditelje da rade nešto što vi ne biste nikada. Zapamtite da su metodi kod odgajanja za svakog roditelja lični i ono što odgovara vama ne mora da znači da će odgovarati drugima. Isto tako razmislite kako se osećate kada vas kritikuju da hitno morate staviti kapu na bebinu glavu zbog toga i toga, ili rodbina koja se ne slaže sa vašim pristupom oko bebinog spavanja ili rasporeda hranjenja. Zapitajte se da li je vredno pominjati stvari koje vaš muče kod drugih ljudi. Obično ne postoji “pravi odgovor” na takve opaske nego samo razni načini koji deluju u specifičnom okruženju.
Nekada je najbolji napredak, posebno sa prijateljima, složiti se ili ne. Pokušajte da izbegnete kontraverzne teme i fokusirajte se na atribute koji su vam zajednički. S druge strane, ako neki pristup utiče na vašu bebu (zato što vas njihovo ponašanje prema njihovoj bebi zabrinjava, na primer ako njihovo dete udari vas i oni takvo ponašanje jednostavno ignorišu), onda bi trebali porazgovarati. Budite iskreni i direktni u vezi vaše brige. Pokušajte da naglasite činjenicu da ste potegli ovakve teme jer želite da ostanete i dalje dobri prijatelji. Ako vaši prijatelji nemaju razumevanja, na vama je da odlučite šta je najbolje za vas i vašu bebu.