Druga nedelja - 11. mesec

Kako vaša beba raste.

U ovom periodu beba će sedeti lepo i stabilno i možda će hodati pridržavajući se uz nameštaj. Možda će moći da napraviti jedan ili dva koraka i da stoji bez držanja. Ona će napraviti prve korake iz stojećeg položaja, dok stoji možda će pokušati da iskopa neku igračku.
To su prvi magični koraci koji su bebin napredak ka nezavisnosti, a za vas gomila vežbi- koje vreba iza ćoška ako već nije stigla. Mnoge bebe prve korake naprave oko 12. meseca, ali neke krenu mnogo ranije. Ako vaša beba još ne hoda, ne brinite – ona smatra da joj je još rano. Neke bebe čekaju do 18. meseca i onda, kad su sigurne da neće pasti, naprave prve samosatalne korake

Vaš život: Porodična tradicija i proslave.

Kada parovi počinju da prave porodicu obično razmišljaju o tradiciji sa kojom su rasli i o tome da naprave neke nove običaje. Iako vaša beba u potpunosti ne razume ni jedam od tih rituala, njihovim ponavljanjem usadićete u život deteta osećaj sigurnosti i pripadnosti porodici.
Ne morate birati između tradicije porodice vašeg partnera ili vaše dok ste odrastali. Stvaranje vaših jedinstvenih rituala može biti značajnije, ako su ideje prilagođene potrebama pojedinaca. Pokučajte da smislite u kakvim aktivnostima vaša porodica uživa i prema tome stvorite sopstvene običaje.
Rituali mogu biti mali i česti, kao što je čitanje knjige pre spavanja ili šetnja psa posle večere. Ili oni mogu uključivati praznike i specijalne događaje. Budite pažljivi kad se radi o prazniku, vaša beba može biti previše stimulisana i uznemirena svim ukrasima i dekoracijom oko nje, zato joj obezbedite dovoljno vremena za odmor i spavanje.