Druga nedelja - peti mesec

Kako vaša beba raste.

Do sada, beba bi mogla da se igra sa svojim šakama i sa stopalom par minuta. Ona obožava da radi jednu te istu stvar sve dok ne bude zadovoljna ishodom. Onda bi mogla podizati stvari malo po malo.
Iznenada shvatićete da se beba umirila i da se sama zanima u krevecu sa svojim igračkama, a do sada je, baš kad treba nešto da poradite, tražila isključivo vas. Možda ćete moći ponovo da imate vremena da pročitate novine uz kafu - pa možda za sada samo naslove.

Vaš život: Uključivanje vašeg partnera u brigu oko bebe

Ako se vi pretežno brinete oko potreba bebe, do sada su vam refleksi dobro istrenirani na njen plač. Dobro bi bilo da date i partneru da učestvuje u ovom delu vašeg života, ako to do sada niste učinili. Ne samo da će to vama pružiti malo odmora (što je ogromna pomoć), već će podići nivo njegove odgovornosti i stvoriće veću povezanost između vašeg partnera i bebe.
Postoji mnogo tehnika kojim ćete ohrabrivati partnera da koristi, ali je isto tako bitno da ostavite njemu prostora da eksperimentiše i sam uči o nezi bebe.
Podsetite partnera da ispuni bebine potrebe za presvlačenjem pelena, hranjenjem (ako se hrani na flašicu ili čvrstom hranom), podrigivanjem. Ako beba nastavi da plače, može je nositi u svom naručju, nežno joj milovati leđa ili joj tiho pričati.
Mnoge bebe obožavaju nežne, ritmične pokrete, što pomaže roditeljima da znaju da uspevaju u smirivanju uplakane bebe. Igranje, ljuljuškanje, njihanje može pomoći da se beba umiri.
Zabava je drugi popularan metod za zbližavanje vašeg partnera sa bebom. Mogao bi da se igra imtirajući razne zvukove, pevajući smešne pesme i radeći nešto što sam misli da će zabaviti bebu.