Prva nedelja - 11. mesec

Kako vaša beba raste.

Beba je tek počela da shvata mnoge jednostavne fraze i reči, tako da je sada važnije nego ikad da pričate sa njom. Odredite vašoj pričalici dobar početak što se tiče načina izgovora ponavljajući njene reči, ali pritom koristite jezik odraslih. Ako ona zatraži, na primer, bo-bo, vi joj nežno, ali jasno recite: ”Da li želiš bočicu?” U ovom periodu razvoja bebe pokušajte trajno da izbacite bebeći govor iz upotrebe – on može biti zabavan, ali ako beba sluša prave reči imaće više mogućnosti da napreduje.

Možda ćete se nekada osetiti blesavo, ali to što pričate sa bebom podstaći će njenu veštinu govora. Kada beba izbrblja besmislenu rečenicu, odgovorite joj tako što ćete joj dati do znanja da ste sve shvatili. Ona će se verovatno nasmejeti i nastaviti da “ćaska” sa vama.

Vaš život: Izbegnite bolove i povrede

Beba koja raste je ogroman teret dok je nosite, pošto je sve teša, i ona je veliki potencijal za mišićno naprezanje.

Ali ako ste obazrivi možete izbeći rizik od bolova i povreda:
  • Kada podižete bebu uvek to radite iz čučnja, a ne da se savijate u struku. Kada je uzimate iz krevetića, kad je moguće uspravite bebu da stoji i onda je podignite.
  • Držite pravilno bebu dok sedite, u udobnoj fotelji sa naslonom za leđa i koristite jastuke za dodatnu podršku leđa.
  • Kada budete želeli da bebu nosite dok se šetate, investirajte u dobre kengur nosiljke koje će raspodeliti težinu bebe i neće opterećivati vaša leđa ili vrat. Imajte na umu da je nošenje bebe u kenguru opterećujuće i za nju, pa to ograničite na 15 - 20 min. Najbolje bi bilo da svaki vid tereta izbegnete ili podelite sa partnerom.
  • Ovo je odlična prilika da ojačate leđne mišiće. Dok vežbate svaki dan usredsredite se na vežbe za leđa.