Prva nedelja - 12. mesec

Kako vaša beba raste.

Sada beba govori nešto mnogo sličnije rečima nego ranije, i u mogućnosti ste da razumete neki njen smisao. Kako se njen mozak bude razvijao tako će se razvijati i njena sposobnost da priča i da shvata reči.
Ohrabrujte interesovanje za jezik i njeno razumevanje na dva načina komunikacije time što će te biti pažljiv slušalac i što ćete odgovarati na njene zvuke. Da biste podspešili bebino pamćenje igrajte se sa njom skrivalice, a ako ste to ranije radili ona je sada sigurno u stanju da sama započne ovu igru sa vama.

Vaš život: Sukob mišljenja u vezi discipline

Oduvek je bila potencijalno sporna roditeljska tema: disciplina sa velikim D.
>Kao prvo shvatite da vi i vaš partner imate različite načine roditeljstva koje ste stekli gledajući vaše roditelje. To je jedna od dobrih stvari, i veoma je važno da poštujete i cenite mišljenje vašeg partnera. Imajući snažne stavove znajte da vaš partner samo brine da bebu naučite lepom ponašanju i želi da doprinese tom procesu. Njegove (njene) ideje zaslužuju da budu razmatrane isto kao i vaše.
Ako se ipak stvarno ne slažete o nekim posebnim pravilima, bolje je da otvoreno o tome popričate nego da kritikujete ili potkopavate jedan drugog (ili samo da prećutkujete). Budite direktini u vezi vaše brige i izbegavajte osuđivanje ideja vašeg partnera. Saopštite da znate da je važno da dođe do dogovora: Da bi disciplina bila efektna, potrebno je da se slažete oko nje.
Možda će vam pomoći da zajedno istražite oko stvari sa kojima se ne slažete, konsultujte eksperata ili knjige oko posebnih pristupa i tehnika. Možda ćete shvatiti da su drugi saveti mnogo efektniji.