Prva nedelja - 7. mesec

Kako vaša beba raste.

Kako beba počinje da bude mnogo više aktivnija, trebaće joj komotnija odeća. Potražite meke materijale koji neće iritirati bebinu kožu dok se ona bude pokretala. Veća, rastegljiva odeća stvoriće vašoj energičnoj bebi mnogo mesta za mrdanje. Izbegavajte odeću koja ima grube šavove, dugmiće ili čvorove (što može gutati) i sve ostalo što se može naći vašoj bebi na putu dok ona bude spavala, puzala ili se igrala.

Vaš život: Jedite zdravo i dobro.

Zbrinjavanje bebe je, jednostavno rečeno, naporan posao. Jaka hrana može vas uspavljivati, zato pokušajte da zadržite obroke i užine što lakšim i zdravijim.

Nekoliko saveta koji vam mogu pomoći:

Ne preskačite doručak. Kada žurite možda će vam biti primamljivo da preskočite doručak, ali vašem telu će trebati energije posle noćnog sna – posebno noćnog ne spavanja. Proteini kao što su jaja i namirnice koje sporo sagorevaju i koje su prepune gvozđa, kao što su zobene pahuljice sa orasima i grožđicama, daće vam energiju koja će trajati čitavo jutro.
Penjite se na prehrambenu piramidu. Za žene u porođajnom dobu (neposredno posle) je idealno da unesu 2,5 čolje povrća i 1,5 šolju voća dnevno. Držite komadiće (razrezane i poređane u šolji) povrća i voća u frižideru spremne da se mogu odmah jesti. Voće može biti sveže, zamrznuto ili kandirano – sve ovo je zdravo za vas. Napravite frape od smrznutog ili svežeg voža, vožni sok i vožni jogurt.
Ostavite iza sebe ne zdravu hranu. Posle kratke eksplozije energije, čips i slatkiši mogu vam stvoriti osećaj tromosti više nego ranije. Unosite više hranljivije visoko- energetske namirnice kao što su bademi ili kikiriki i jogurt. Kupite prethodno spremljenu pomešanu ili vi spremite sebi hranu od osušenog ananasa, suvog grožđa, semenki suncokreta, bundeve, lešnika i čokoladnih musli.
Unosite ugljene hidrate. Ugljeni hidrati su na lošem glasu poslednjih godina – ali su oni odličan izvor energije i dobri su za vas, ako jedete umerene porcije i ako vam je u tanjiru obično zdrava hrana. Probajte testenine od celih zrna pšenice, intergralan pirinač i crni osušeni hleb.
Pijte zdrave napitke. Zapamtite da morate unositi dosta tečnosti tokom dana. Voćni sokovi, mineralna voda, kafa i energetski napitci su zamka – vodite računa na njhovu količinu šećera, i zapamtite da vas napitci na bazi kofeina mogu dovesti do dehidratacije.