Prva nedelja - peti mesec

Kako vaša beba raste.

Istraživači smatraju da sada beba može da prepozna sve osnovne zvukove koji stvaraju prirodu jezika. Između ovog doba i 6 meseci starosti, beba će biti sposobna da stvara neke od ovih zvukova, što će prouzrokovati da čujete reci o kojima sanjate “mama” ili “tata”. Međutim beba neće još biti u mogućnosti da poveže reč “mama” sa vama.
Možete podsticati bebu da izgovara slogove tako što ćete je imitirati. Možda će ona početi i vas da imitira. Kad je nešto pitate ili zatražite od nje da vam kaže jednostavan slog “ba” obavezno sačekajte odgovor i nemojte žuriti da odgovorite umesto bebe.
Reagovanje kada beba stvara razne zvukove ili kad pokušava da kaže nešto, pomoći će joj da nauči važnost jezika i bolje će shvatiti uzroke i posledice.

Vaš život: Vraćanje na vežbe

Ukoliko vam doktor nije rekao drugačije, vaše telo je sposobno za vežbe. Čak i sada, vaši zglobovi i ligamenti možda će biti opušteni zbog trudnoće, pa zato polako počnite, sa slabijim vežbama.
Ako dojite, ne brinite – vežbe neće uticati na vašu sposobnost da dojite ili na sastav mleka. Zbog vas, možda ćete želeti da pre vežbi podojite bebu. Nosite donji veš koji će vam biti ugodan.
Možete isto tako uključiti i bebu u dnevnu rutinu. Stavite bebu u sedalicu pored vas da vas može pratiti dok radite vežbe.
Nađite načina da uklopite vežbe u vaš sada prezauzet raspored. Možete pomoću DVD vežbati dok je beba mirna ili spava. Ako idete autom negde, parkirajte dalje da se možete prošetati. Uključite dnevne šetnje koje će prijati kako vama tako i vašoj bebi.
Nemojte biti prestrogi prema sebi. Mislite na svoje zdravlje jer je potrebno mnogo vremena da se dovedete u formu.