Prva nedelja - treći mesec

Kako vaša beba raste

Vaša beba može reći razliku između poznatih glasova i drugih zvukova, i postala je sada mnogo bolji slušalac. Pokazaće vam da je sinhronizovana sa okolinom. Obratite pažnju kako gleda u pravcu odakle je izvor dominantnog zvuka. Vaša konverzacija (iako jednostrana) može pomoći bebi da razvije osećaj za prostor. Ona će gledati usta kako se pomeraju dok govorite, fascinirana kako rade. Bićete iznenađeni kako je u stanju da komunicira širokim spektrom gugutanja, smejanja, i različitim plačem da bi izrazila svoje potrebe.
Sada je vreme za posetu savetovalištu gde se prati rast i razvoj vaše bebe. Pedijatar obavlja niz pregleda koji deluju zanimljivo, ali to nikako ne pokušavajte sami. U ovom periodu se osim napredovanja u telesnoj težini i dužini ispituje neurološka zrelost i tonus mišića. Naravno, ovo je pedijatar radio na prvom pregledu, kada je dobio polaznu tačku, pa vam u ovom periodu može dati niz saveta i vežbica samo za vašu bebu. Takođe, vreme je za imunizaciju, tj. vakcinu, pa na ovaj pregled ne zaboravite vakcinalni karton ili knjižicu koju ste dobili na prethodnom pregledu. U ovoj nedelji bi bilo dobro uraditi ultrazvučni pregled kukova, kada ćete dobiti dalji savet za povijanje.

Vaš život: Ljubav prema partneru

Mali broj partnera osećaju se zaljubljeno jedan prema drugom u prvim nedeljama posle porođaja, iz prostog i razumljivog razloga. Važno je da zapamtite, ipak, to što ste postali roditelj ne mora da znači da više niste seksualno biće. Iako možda nemate vremena, snage, ili interesovanja da vodite ljubav, vi i vaš partener ipak možete naći načina da izrazite ljubav među sobom.
Ljubav kroz razgovor održavaće komunikaciju bez obzira kako se stresno osećate. Zapamtite da oboje prolazite kroz ogromne promene u vašem životu. Pričajući o njima pomoći će vam da se približite jedan drugom.