Kako pomoći detetu sa prekomernom težinom?

Mislite da vaše dete ima previše kilograma, ali kako možete znati da je to problem? Imate pravo biti zabrinuti, prekomerna težina može ugroziti zdravlje vašeg deteta. Problemi kao što su bolesti srca i dijabetesa veoma su učestali kod današnje dece.

Kako će pedijatar odrediti da li dete ima prekomernu telesnu težinu?

Pedijatar će izmeriti detetovu visinu i težinu i uporediti dobijene brojeve sa grafikonom rasta. Osim detetovih podataka lekar će uzeti u obzir i podatke oba roditelja, zdravstveno stanje deteta i genetske predispozicije.

Ako je dete u opasnosti, što možete učiniti?

Lekari obično ne preporučuju restriktivne dijete ili programe mršavljenja za decu. Rigorozne dijete se uključuju samo u ekstremnim slučajevima jer restriktivna dijeta može biti štetna za zdravlje deteta i ometati njegov rast i razvoj. Umesto toga, lekar će insistirati na promeni prehrambenih navika vašeg deteta i pojačanju njegovih fizičkih aktivnosti. Posavetovaće vas kako da promenite loše navike i da uvedete mnogo povrća i voća u ishranu deteta. U našoj klinici veoma uspešno rešavamo probleme neuhranjenosti i prekomerne težine kod dece pomoću specijalno osmišljenih personalnih jelovnika. Imajte na umu da cela porodica mora promeniti navike u ishrani, jer usamljeno dete u pokušaju da se hrani zdravo neće samo uspeti u tome. Eliminišite nezdrave obroke, izbaciti čips, slatko i zameniti ih voćem, nemasnim jogurtima i sirevima. Izbacite sokove i veštačke zaslađivače, a uvedite naviku unošenja dovoljno tečnosti u vidu vode ili prirodnih sokova. Izbegavajte obroke ispred televizora jer tako nekontrolisano unosite hranu, sednite za trpezarijski sto, pričajte, razgovarajte i planirajte obroke zajednički. Izbacite televizor iz dečije sobe i izađite napolje. Upišite dete na sport ili zajednički isplanirajte fizičke aktivnosti. Nemojte često meriti svoje dete jer će to izazvati kontra efekat kod deteta, već se prepustite zdravom načinu života. U početku biće vam potrebne kontrole u prvih 4 – 6 nedelja gde će pedijatar pratiti telesnu težinu i zdravstveno stanje deteta. Kako se budu usvajale nove navike uz savete, recepte i podršku našeg tima, lakše ćete se i vi prepustiti zdravom načinu života uz svoje dete.

Kako možete podstaknuti dete da postane aktivno?

Vežba je ključna komponenta održavanja težine, a mnoga deca ne dobijaju dovoljno fizičke aktivnosti tokom dana. Podstaknite dete da vozi bicikl, ako živite u višespratnici izbegavajte lift. Vreme provedeno na otvorenom omogućiće vašem detetu igru, hodanje ili trčanje. Zaboravite kauč i popodnevnu dremku. Jako je važno da pomognete detetu oko rešavanja ovog problema i da vi budete prvi uzor. Dete samo ne može da se izbori sa prekomernom težinom. Podrška cele porodice je izuzetno važna i presudna da dete dobije bitku sa viškom kilograma.