Notice: wpdb::prepare was called incorrectly. The query does not contain the correct number of placeholders (2) for the number of arguments passed (3). Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 4.8.3.) in /home/klinikaperinatal/public_html/wp-includes/functions.php on line 4201
Klinika Perinatal

Savetovalište u 24. mesecu

Redovne kontrole kod pedijatra su ključan deo pravilnog rasta i razvoja u detinjstvu. Pregledima u savetovalištu pedijatar procenjuje rast i razvoj, prepoznaje probleme u najranijim fazama i pruža adekvatnu brigu, sprovodi imunizacije, daje instrukcije i edukuje roditelje kako da brinu o zdravlje dece i sprovode tretmane ako se pojavi zdravstveni problem kod deteta.

Preventivna medicina je izuzetno važna u detinjstvu jer postavlja osnovu za bolje zdravlje i smanjuje rizik od bolesti u starijem dobu. Pregled kod pedijatra u savetovalištu će vam pružiti informacije o razvoju, ishrani, higijeskoj nezi bebe, vakcinaciji, o poslednjim infektivnim bolestima koje “trenutno vladaju” i kako da postupite ako se beba razboli.

Na pregledu sa 24 meseca možete očekivati od pedijatra da:
 • Izmeri težinu i visinu deteta kako bi bio siguran/na da dete zdravo napreduje.
 • Posluša pluća, disanje i otkucaje srca.
 • Proveri uši i oči.
 • Odgovori na sva pitanja vezana za vitamine. Posavetuje roditelje kako najbolje da unesu vitamine u detetov organizam.
 • Posavetuje roditelje kako da brinu o određenim zdravstvenim problemima koji prate svako dete: osip po licu, kako da se prepoznaju simptomi prehlade, gripa, dijareje itd. Kako da prepoznaju infekciju uha i druge bolesti koje mogu zadesiti dete, kao i pitanja vezana za tretiranje ogrebotina i udaraca od padova kojih će biti češće kako je dete aktivnije.
 • Posavetuje roditelje o načinu ishrane, rasporedu hranjenja, o spavanju, razvoju i sve što interesuje roditelje.
 • Posavetuje roditelje kako da najlakše odbiju dete od pelena, kao i o pitanjima vezanim za rivalstvo između braća i sestara i kako da pripreme dete na dolazak nove bebe.
 • Naručiće analizu krvi i urina kako bi se uverio/la u kompletno zdravlje vašeg deteta i uočio/la eventualne znake anemije.
 • Objasni roditeljima sve o detetovom razvoju, temperamentu i ponašanju.
 • Raspita se o planiranju za vrtić.
 • Zatražiće od deteta da prošeta kako bi proverio/la hod i koordinaciju.
Pitanja koja vam pedijatar može postaviti:
 • Kako vaše dete spava? Većina dece u ovom uzrastu spava oko 10 do 11 sati tokom noći i ima još jedno popodnevno spavanje u trajanju od 2 sata. Neka deca ne žele da spavaju preko dana, ali više spavaju tokom noći. Ako se vaše dete budi tokom noći sa košmarima ili mesečari, obavestite pedijatra. Noćne more su česte u ovom uzrastu zato vam pedijatar može preporučiti način kako da pomognete vašem detetu.
 • Kako dete jede? Do sada ste verovatno uspevali da limitirate unos veštačkog šećera u detetovoj ishrani, ali kako dete bude provodilo više vremena sa drugom decom na rođendanima, igralištu itd, više će se interesovati za brzu hranu i za hranu bogatu veštačkim šećerima. Ako vam je teško da se izbortite sa konstantnom borbom protiv slatkiša, posavetujte se sa pedijatrom, koji će imati ideje za zdravu užinu i način kako da otklonite potrebu za slatkišima.
 • Kako napreduje odvikavanje od pelena? Većina dece u ovom uzrastu počinju sa odvikavanjem od pelena, mada većina još ne savlada ovaj prvi samostalan korak u životu dece. Pedijatar će imati korisne ideje o tome kako najlakše da ostavite pelene ili će moći da proceni da li je dete dovoljno psihički i fizički zrelo za ovaj korak.
 • Da li ste primetili nešto neuobičajeno u hodu deteta? Većina dece hoda krivo u ovom uzrastu i imaju krive nogice koje i prave taj krivi hod. Nogice se još razvijaju, ali problem može da se javi tek kasnije.
 • Da li je vaše dete fizički aktivno? U ovom uzrastu dete ima mnogo veću kontrolu nad rukama i nogama i bolju koordinaciju. Trebalo bi da su u stanju da šutnu loptu, naprave kulu od kocaka, popnu se na fotelju, krevet, skaču i hodaju uz i niz stepenice. Obezbedite detetu dovoljno mogućnosti  da se kreće i istražuje okolinu.
 • Koje nove reči je dete naučilo? Većina dece je otkrilo reč “zašto”. Ponekad sve što dete želi je objašnjenje, a nekada samo želi što više konverzacije pa je produžava govoreći posle svakog vašeg objašnjenja još jedno “zašto”. Rečnik se sve više bogati novim rečima i svakodnevno će pokušavati da vam kaže neku novu reč. Pedijatar će možda testirati govornu veštinu vašeg deteta postavljanjem pitanja. Dvogodišnjaci obično u svom rečniku imaju od 50 do 1000 reči, možda ne idealno izrečene i počinju da spajaju dve odjednom.
 • Da li reaguje na jednostavna uputstva? Dvogodišnjaci su obično dovoljno zreli  da razumeju i prate jednostavna uputstva kao što su: “Molim te dodaj mi loptu” ili “Donesi mi medu”. Ako ipak primetite da vaše dete ne izvršava uputstva,  uopšte ih ne razume ili vas ne čuje, obavestite pedijatra o tome.