Šta sve treba da znate o kontrakcijama

Otkrijte kakva vrsta bola je kad imate kontrakcije i kako one pomažu da se rodi vaša beba.

Za mnoge žene briga oko toga kako će uspeti da preguraju porođaj baca senku na vreme tokom trudnoće, uzrokujući im preteran stres i sprečavajući ih da potpuno uživaju u ovom specijalnom vremenu. Dok se zna da će u toku porođaja biti mnogih poteškoća, ipak postoje mnogi načini da pregurate ovo kako treba, medicinski i psihički.

Znanje je moć i razumevanje procesa porođaja vam može pomoći da osećate mnogo više kontrole kada vaša beba bude dolazila na ovaj svet. Dakle da bi vam pomogli da se osećate samouvereni da izdržite porođajne bolove, objasnićemo vam sve što treba da znate o kontrakcijama.

Šta su kontrakcije?

Kontrakcije su grčenje mišića poput stezanja i skaraćivanja mišića materice tokom porođaja.

U početku, tokom prve faze porođaja, pokreti mišića koji povlače matericu gore i dole su mekani, tanki i dilatiraju (otvaraju) vaš grlić materice tako da bebina glava može proći. Zatim, tokom kasnijih faza porođaja, kako se približavate porođaju, mišići koji pokreću matericu rade tako da guraju bebu dole i napolje.

Kontrakcije se najbolje mogu objasniti kao dolazak talasa u kojim oni počinju, razvijaju svoj intenzitet, dostižu vrhunac i onda popuštaju. Obično će biti pauze posle svake kontrakcije i to će vam dati malo oduška dok druga ne počne.

Kakav osećaj stvaraju kontrakcije?

Ne postoji jednostavan odgovor na ovo pitanje jer se iskustvo o kontrakcijama razlikuje od žene do žene, od trudnoće do trudnoće i od faza porođaja do drugih faza porođaja.

U ranoj fazi porođaja, kontrakcije imaju tendenciju da se osećaju kao pritezanje ili blego grčenje u leđima i donjem predelu stomaka, slično kao bolovi pred menstruaciju. Ove rane kontrakcije pomažu da se grlič materice otvori da bi se kasnije mogao rastegliti preko bebine glave kasnije.

Da biste započeli brojanje, biće vam prilično zbunjujuće jer su ove rane kontrakcije obično veoma ne ravnomerne- obično dolaze na svakih 10 minuta i duže. Međutim, kako vam se razvija proces porođaja, kontrakcije će početi njihov redovan ritam, biće intenzivnije, duže i jače.

Kada uđete u aktivnu fazu porođaja, kontrakcije će postati jače i intenzivnije. Bilo koja relaksacija ili tehnike disanja koje ste vežbali sa vašim partnerom, će vam trebati u ovom periodu. Mnoge žene u ovom trenutku uzimaju sretstva za smanjenje bolova koje im ponude doktori, ako im ponude. Nemojte ništa uzimati na svoju ruku.

Postepeno, kontrakcije će postati mnogo jače i snažnije za vas sve dok vam se grić materice ne otvori ceo i ne bude spreman za guranje vaše bebe. Mnogim ženama ova faza porođaja deluje ‘’olakšavajuće’’ jer znaju da se kraj jako približio i da će uskoro videti svoju bebu.

Brekston Hiks kontrakcije vs porođajni bolovi

Kroz trudnoću verovatno ste iskusili manje bolne kontrakcije znane kao Brekston Hiks kontrakcije. One se lako mogu pomešati sa pravim kontrakcijama, međutim, dok će se porođajni bolovi biti redovni i povećavaće intenzitet i frekvenciju, Brekston Hiks će se pojavljivati nasumice i zatim nestajati.

Iako se misli da Brekston Hiks kontrakcije jačaju mišiće vaše materice i spremaju je za porođaj, one ne pomažu u otvaranju vašeg grlića materice poput onih koje prate stvarne porođajne bolove.

Ipak je važno da budete svesni da Brekston Hiks mogu biti vrlo lako pomešane sa prevermenim znacima porođaja. Tako da, ako ste u nedelji trudnoće pre 37. i osetili ste više od 4 kontrakcije na sat ili neki od drugig simptoma porođaja, važno je da kontaktirate vašeg ginekologa.