Krvarenje posle porođaja

Da li je normalno krvarenje posle porođaja?

Da. Sve žene krvare tokom i posle porođaja. Ali pošto se količina krvi u organizmu poveća za otprilike 50% tokom trudnoće, vaš organizam je odlično pripremljen za gubitak krvi tokom i posle porođaja.

Kada se posteljica odvoji od materice, ostaju otvoreni krvni sudovi kojima je placenta bila spojena sa matericom, koje počinju da ispuštaju krv u sada ispražnjenu šupljinu materice. Kada se placenta porodi iz materice, materica se kontrahuje, što zatvara te krvne sudove. Ako ste imali epiziotomiju ili rascep tokom porođaja, sigurno ćete krvariti iz rane sve dok lekar te rane ne ušije.

Dojenje, koje stimuliše organizam da otpušta oxitocin, podstiče kontrakciju materice. Zato ćete imati grčeve ili bolove u donjem delu stomaka dok dojite. A nekada je potrebno dodatnim sintetičkim sredstvima tj lekovima koja sadrže naš prirodan hormon oxitocin podsticati matericu da se kontrahuje.

Šta je lohija?

Lohije se odnose na vaginalni iscedak nakon porođaja, koji se sastoji od sluzavog sekreta, krvi, delova sluzokože materice i bakterija. Prvih dana nakon porođaja, lohije sadrže dosta tamne krvi, pa će ličiti na menstrualni ciklus. Mogu izlaziti povremeno veće količine ili teći ravnomerno s vremena na vreme. Kada se pojaćaju kontkcije materice, tipično tokom dojenja, poveća se i izlaženje lohija. Mogu se videti i ugrušci krvi, najčešeće ujutro, ili nakon dužeg mirovanja.

Ako sve prođe normalno, svakoga dana imaćete malo više iscedka i nakon dva do četiri dana posle porođaja, lohije će biti više vodenaste  i rozikaste boje. Otprilike desetog dana nakon porođaja, trebali biste imati samo malu količinu lohija u vidu braonkasto rozikastog sekreta.

Iako u manjim količinama lohije će biti prisutne od dve do četiri nedelje nakon porođaja, iako manji broj žena nastavlja da imaju lohije još nekoliko nedelja duže.

Kako treba da tretiram lohije?

Odmah nakon porođaja treba da koristite obične uloške od vate koje ćete redovno menjati na svak 3 sata. Kako se smanji količina iscedka možete preći na takne uloške. Nemojte koristiti tampone najmanje 6 nedelja nakon porođaja da biste sprečili infekcije.

Češće mokrite, čak i kad nemate potrebu za nuždom. Prvih dana nakon porođaja bešika možda neće biti toliko osetljiva kao obično, pa možda nećete imati potrebu za nuždom čak i kad je bešika prilično puna. Osim urinarnih problema koje može izazvati zadržavanje mokraće, puna bešika otežava materici da se kontahuje, što vodi do većih postporođajnih bolova i krvarenja.

Odmarajte se što više. Unosite dosta tečnosti tj vode oko 2 l na dan, šetajte se. Izbegavajte napornu fizičku aktivnost, podizanje teških predmeta i dugotrajno stajanje. Ako obavljate teške poslove krvarićete duže ili će krvarenje ponovo početi odmah nakon nestanka lohija.

Kako da znate da li krvarite previše?

Ako se pojave komadići ugrušaka svetlo crvene boje nakon što je lohija postala svetla, možda je ovo samo znak da treba malo da usporite i više da se odmarate. Ali ako se ugrušci uporno nastavljaju treba da posetite svog ginekologa.

Nemojte čekati na pregled kod ginekologa ako krvarenje postaje progresivnije i obimnije ili ako:

  • Lohije i posle 4. dana nakon porođaja su i dalje svetlo crvene.
  • Lohije imaju neugodan miris ili dobijete temperaturu ili drhtavicu.
  • Imate abnormalno obimno krvarenje (uložak se natopi za sat vremena i pun je ugrušaka koji su veći od loptice za stoni tenis).