Prvi ginekološki pregled nakon porođaja

Obavezan prvi pregled kod ginekologa se obavlja 4 do 6 nedelja posle porođaja kako bi se proverio fizički oporavak od trudnoće i porođaja, proverilo emotivno stanje i pružili saveti za ubuduće koji su neophodni i koji vas interesuju.

Verovatno ćete još osećati neku vrstu postporođajnih bolova i imaćete dosta pitanja za vašeg ginekologa. Verovatno ćete hteti da se posavetujete sa ginekologom koje vežbe da radite da bi ste se vratili u formu, kada ponovo da stupite u polne odnose i koju kontraceptivnu metodu da izaberete itd. Ako ipak zaboravite poneko pitanje da postavite tokom posete ginekologu, slobodno nam ih možete postaviti posle putem Kontakt forme ili nas pozovite.

Ako imate nekih nedoumica nemojte čekati pregled, pozovite ginekologa radi saveta i eventualnog otklanjanja problema.

Koja pitanja će ginekolog da vam postavi na prvom pregledu

Nekoliko stavri koje će zanmati će vašeg ginekologa na prvom pregledu posle porođaja:
 • Kakv je bio vaš  porođaj (ako ginekolog nije vodio vaš porođaj), te imate li sad ikakve tegobe?
 • Koje simptome postporođajnog oporavka imate, da li krvarite povremeno, imate li nelagodnost i bolove u stomaku, bolove u vagini i tokom mokrenja, bolovi prilikom pražnjenja creva ili bolove u grudima. Sada je pravo vreme da sa ginekologom porazgovarate o svim sitnicama koje vam nisu jasne i da se raspitate o daljoj brizi o svom reproduktivnom zdravlju.
 • Kako se emotivno osećate? Ginekolog će u razgovoru sa vama saznati kako se borite sa roditeljstvom i novim načinom života koju donosi beba. Važno je da ginekolog i pedijatar na prvom pregledu u savetovalištu ustanove psihičko stanje majke kako bi se izbegao teži oblik postporođajne depresije.
 • Kako ste se snašli sa dojenjem, ako dojite?
 • Ginekolog će razgovarati sa vama o kontraceptivnim metodama i koje su idealne za vas trenutno.
 • Da li je sada pravo vreme da stupite u seksualne odnose posle porođaja. Mnoge žene nemaju potrebu mesecima posle porođaja za seksualnim odnosima. Nakon potvrde ginekologa da možete da se upustite u seksualne odnose, ako ne osećate potrebu, ne brinite. Uskoro ćete se i vi vratiti starom načinu života.
 • Ishrana i vežbe, uključujući Kegelove vežbe koje će vam pomoći da ojačate mišiće vagine.

Šta se dešava tokom pregleda kod ginekologa

Tokom pregleda vaš ginekolog će:
 • Proveriti krvni pritisak i izmeriti težinu;
 • Proveriti abdomen, da vidi da li postoji osetljivost na dodir  i proveriće rez od operacije, ako ste se porodili carskim rezom.
 • Proveriće, ako ste imali epiziotomiju, kako zarasta i da li ima pojave infekcije.
 • Po potrebi uradiće kompletan ginekološki pregled da proveri vaginu i cerviks. Ginekolog će proveriti da li se vaginalni kanal oporavio od porođaja. Proveriće grlić materice kako se oporavlja od porođaja. Odmah ili nakon 6 meseci uradiće prvi PAPA.
 • Uradiće ultrazvučni pregled da proveri da li se materica vratila na prvobitno mesto i njenu veličinu i da li je zaostalo delića placente, plodove vode ili ugrušci krvi.

Šta još može ginekolog da uradi na prvom pregledu

Pre nego što završi pregled ginekolog može još:
 • Preporučiti laboratorijske analize, ako je potrebno. Ako ste bili anemični tokom trudnoće ili ste izgubili dosta krvi tokom porođaja, ginekolog će predložiti analizu krvi da proveri anemiju. Ako ste imali gestacijski dijabetes takođe će predložiti kontrolu šećera u krvi, kao i proveriti reakciju vašeg organizma na opterćenje šećerom i hormonski status štitne žlezde ako je bio poremećaj u trudnoći,
 • Predložiće sledeći ginekološki pregled shodno trenutnom stanju.

Sada je prava prilika da pitate ginekologa sve što vas interesuje o lekovima protiv bolova, o ishrani, o rekreaciji, o seksualnom životu i kontracepciji. Nemojte uzimati nikakve lekove pre saveta sa svojim ginekologom, naročito ako dojite.