Zatvor posle porođaja

Čak iako niste tokom trudnoće imali problema sa konstipacijom (zatvorom), sada vam se ona može javiti. Dajte sebi nekoliko dana posle porođaja da uspostavite naviku odlaska u toalet, a ako se to ne uspostavi, počnite da se brinete i rešavate taj problem.

Ako ste imali dugotrajan porođaj tokom kojeg niste smeli jesti, verovatno će vašem organizmu trebati dan ili dva da počene da prazni creva, jer se u crevima jednostavno ništa ne nalazi. Ako ste imali carski rez vašim crevima će trebati tri do četiri dana da počnu funkcionisati kako treba.

Ako i dalje imate problema sa funkcionisamnjem creva, evo šta može biti uzrok:
  • Lekove koje ste dobijali za smanjenje bolova mogu usporiti digestivni sistem;
  • Do zatvora dolazi, ako ste imali epiziotomiju, poderotine ili bolove u perineumu, zbog vašeg nepotrebnog straha da ne popucaju konci kojima je rađena epiziotomija.

Šta možete uraditi da olakšate sebi?

Evo nekoliko saveta kako da pomognete sebi i olakšate zatvor:
  • Ne ignorišite potrebu da ispraznite creva, čak iako je to neugodno prvih nekoliko nedelja posle porođaja. Što duže čekate, stolica će se sve više stvrdnuti, što će samo otežati vaše bolove;
  • Jedite više hranu bogatu vlaknima kao što su žitarice, integralni hleb, testeninu, pirinač, sveže voće i povrće svakog dana, mekinje za ljudsku upotrebu;
  • Pijte puno vode tokom dana, najmanje 6-8 čaša vode na dan. Ako dojite potrebno vam je još više vode. Jedna čaša ceđenog soka od svežeg voća može biti od velike koristi. Nekima pomaže čaša tople tečnosti na gladan stomak;
  • Šetajte. Šetnja može biti jako korisna, ali u prvo vreme možda dosta bolna, posebno ako se oporavljate nakon carskog reza, ali čak i kratka šetnja će vam mnogo pomoći.

Da li je konstipacija ozbiljna?

Nije uvek, ali ponekad može biti simptom drugog problema. Ako imate jaku konstipaciju i uz nju jake bolove u stomaku, naizmenično sa prolivom, ili je stolica sluzava i krvava, pozovite svog lekara. Takođe, zatvor i prolazak tvrde stolice može izazvati hemoroide. Hemoroidi mogu biti izuzetno neugodni, iako retko izazivaju ozbiljne probleme. U većini slučajeva, oni se povlače kada se beba rodi.