Zdrava ishrana za povratak na kilograme pre trudnoće

Želite što pre da se vratite u odeću koju ste nosile pre trudnoće? Želite liniju od pre trudnoće? Za dugoročan uspeh i dobar osećaj pratite sledeće savete naših lekara.

Nemojte početi sa dijetama prerano

Vašem organuzmu je potrebno vreme da se oporavi od kontrakcija i porođaja. Dajte sebi vremena, do prve posete ginekologu nakon porođaja, pre nego što krenete da pratite i brojite svaku kaloriju. A ako dojite, preporučljivo je da sa dijetama sačekate bar dok beba ne napuni dva meseca. Tokom dojenja potrebna vam je sva energija, jer se na dojenje troši 700 kcal te razmisliti da li je uopšte potrebno da koristite dijete ili će kilogrami koje ste dobili tokom trudnoće uz pravilnu ishranu i sada povećanu fizičku aktivnost (šetnje….) sami se istopiti.

Početi sa posebnom ishranom prerano posle porođaja može usporiti vaš pravi oporavak koji će vas učiniti umornom, a sada posle porođaja vam je neophodna sva energija da se naviknete na život sa novorođenčetom. U principu, ako dojite, dijeta može uticati na količinu vašeg mleka. Ako ste strpljivi i dopustite vašem organizmu da obavlja svoj prirodan zadatak, iznenadićete se koliko možete izgubiti kilograma prirodno, posebno ako dojite.

Budite realistični oko mršavljenja

Imajte na umu da možda nećete uspeti da se vratite tačno na staru kilažu niti da ćete imati oblik tela isti kao pre trudnoće. Za mnoge žene trudnoća proizvodi trajne promene kao što je mekan stomak, malo širi kukovi i veći struk. Imajući ovo na umu možda ćete hteti malo da korigujete svoj cilj.

Vežbajte

Ne postoji magična pilula pomoću koje ćete za stalno izgubiti kilograme. Zdrava ishrana u kombinaciji sa redovnim vežbama je najbolji način da istopite višak kilograma i da zadržite željenu težinu. Takođe je važno da vežbate dok pokušavate da smršate da prilikom mršavljenja ne biste gubili mišićnu masu već salo.

Kada odlučite da ste spremni za mršavljenje, počnite tako što ćete jesti malo manje i što ćete biti aktivniji nego ranije. Čak i brza šetnja oko kvarta sa bebom u kolicima će pomoći u procesu mršavljenja.

Gubite kilograme polako

Ne idite na strog i restriktivan režim ishrane. Ženama je potrebno minimum 1200 kalorija dnevno da bi održale svoje zdravlje, a većini žena je potrebno mnogo više – 1500 do 2200 kalorija dnevno da bi zadržale svoju energiju i sprečile česte promene raspoloženja. Ako dojite, potrebno vam je minimum 1800 kalorija dnevno (većini dojilja ipak treba od 2000 do 2700 kalorija dnevno) da bi zdravo hranile i sebe i bebu. Ako dojite sa djetom počnite polako. Prebrz gubitak kilograma može uticati na smanjenje količine mleka.

Brz gubitak kilograma može uticati na oslobađanje toksina, koji su skladišteni u masnoći u vašem organizmu, u krvotok i u vaše mleko. Toksini koji mogu dospeti u krvotok uključuju ekološke zagađivače kao što su teški metali i živa, dugotrajne organske zagađivače kao što su dioksin i rastvarači.

Gubitak oko 500 g do 1 kg nedeljno je bezbedno za vaš organizam i neće uticati na vaše mleko, ako dojite bebu. Da biste to postigli izbacite 500 kalorija iz dnevnog jelovnika, a da ne samnjite ukupnu količinu potrebnih kalorija ispod minimalne. Ovo ćete postići ili regulisanjem namirnica ili većim fizičkim aktivnostima.

Polako jedite

Sa obavezama koje donosi novorođenče veoma je teško naći vremena za hranu. Ali preskakanje obroka može uticati na smanjenje energije i neće vam pomoći da smanjite kilograme. Mnogim mamama više prija da imaju pet do šest manjih obroka tokom dana sa zdravim užinama između obroka nego da imaju tri glavna obroka. Mali obrok može biti pola sendviča, šargarepa, voće ili čaša mleka ili jogurta.

Nemojte preskakati obroke da biste time gubili kilograme, to vam neće pomoći, jer ćete do sledećeg obroka biti više gladni i poješćete više nego što biste inače pojeli. A do obroka biste se sigurno osećali umorno i nervozno.

Čak iako ne praktikujete doručak, imajte na umu da će vam doručak održati energiju i nećete se osećati iscrpljeno i umorno kasnije tokom pre podneva. U zdravom planu ishrane doručkom treba da se unese čak do 40% dnevnih potreba za energijom, te rasporedite vaše obroke, kako količinu tako i energetsku vrednost obroka u skladu.

Budite izbirljivi kada je reč o namirnicama i piću

Mleko i mlečni proizvodi sa smanjenim procenatom mlečne masti, namirnice od integralnog brašna kao što je integralan hleb i testenina će vam pomoći u borbi protiv viška kilograma. Dobar izbor su i namirnice niske kalorijske vrednosti i hrana bogata biljnim vlaknima kao što je voće (jabuke, pomorandže, jagode, borovnice, maline, ribizle) i sirovo povrće (šargarepe, rotkvice i paprika) koje može da bude odlična i zdrava užina.

Masnoća ima dvaput više kalorija nego ugljenihidrati i proteini, pa smanjenjem dodatnih masti u ishrani je najbolji način da smanjite i kalorije. Čvrste masti zamenite tečnim kad god je to moguće jer su zdravije, a neka ulja kao što je maslinovo ulje, obiluju omega masnim kiselinama. Konzumirajete mlečne proizvode sa smanjenim sadržajem mlečne masti, napravljene od obranog mleka. Ne treba da pijete punomasno mleko da biste imale kvalitetnije mleko dok dojite. Birajte kuvanu ili pečenu tj. grilovanu hranu pre nego prženu u ulju i ograničite unos slatkiša, koji sem dodatnih kalorija nemaju šta da ponude vašem organizmu.